Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woningprijs zet stijging stevig door in februari

In februari 2024 zette de woningmarkt de stijgende trend door. De prijzen van bestaande koopwoningen waren gemiddeld 4,3% hoger dan een jaar eerder, in februari 2023. Kijken we naar de stijging ten opzichte van de voorgaande maand, zien we in februari een plus van 1 procent. Deze cijfers komen uit de prijsindex van het CBS en het Kadaster.

De prijs van een bestaande koopwoning ging in februari dus met 1,0% omhoog in vergelijking met januari 2024. Dit is een relatief sterke stijging. Stel een heel jaar zou zo verlopen, dan staat er plus 12 procent op de borden. Uiteraard is de maandelijkse prijsverandering slechts een momentopname, maar het maakt duidelijk dat de woningmarkt flink op stoom is.

Stijging prijzen zet door
Na een piek in juli 2022 was er begin vorig jaar sprake van een dip op de woningmarkt. Het bleek eerder een korte onderbreking van de stijgende trend. Want vanaf juni 2023 keerde het tij en zitten de prijzen weer in de lift. Naast de stijgende prijs merken makelaars het ook in het aantal geïnteresseerden per te koop staande woning. Zeker bij energiezuinige woningen in grotere steden.

Aantal verkopen omhoog
In februari 2024 was er ook meer beweging op de markt wat betreft het aantal verkochte woningen. Het Kadaster registreerde maar liefst 13.810 transacties, een stijging van 16,5% ten opzichte van februari 2023. In de eerste twee maanden van het jaar wisselden in totaal 28.262 woningen van eigenaar, wat meer dan 13% hoger is dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Gemiddelde prijsindex €427.279
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in februari was €427.279, ten opzichte van ruim 416.000 in dezelfde maand vorig jaar. Als het CBS het over de prijsontwikkeling van koopwoningen heeft, gaat het niet direct over de verkoopprijs maar over de prijsindex.

Wat is het verschil? De prijsindex houdt rekening met kwaliteitsverschillen tussen de woningen. De gemiddelde transactieprijs doet dit niet. Hoewel de gemiddelde verkoopprijs weergeeft wat er concreet betaald wordt op dit moment, biedt de prijsindex een nauwkeuriger beeld van hoe de waarde van woningen echt wijzigt over de tijd.

Overbieden vaker een feit
Makelaars zien dat kopers bij meer woningverkopen uiteindelijk meer betalen dan de vraagprijs. Een teken dat de prijsstijging nog niet ten einde is. Een deel van de woningverkopers zal de prijs relatief laag insteken om zo interesse te wekken. Toch zullen nieuwe verkopers hun oorspronkelijke vraagprijs aanpassen naarmate er vergelijkbare woningen in de buurt worden verkocht tegen een hogere prijs. Overbieden is niet in iedere situatie mogelijk of wenselijk. Lees daar in dit eerdere artikel meer over.

Ben je ook op zoek naar woning en ben je benieuwd hoe ver jij verantwoord kunt gaan bij het bieden? Laat het weten via het onderstaande formulier. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden in jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie