Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Bieden boven de vraagprijs: houd hier rekening mee

Makelaars zien het aantal woningen stijgen dat boven de vraagprijs wordt verkocht . Een nieuwe bevestiging van de stijgende lijn die de woningprijs lijkt te vervolgen. Kopers kunnen zich meer veroorloven door gestegen inkomens en de licht lagere hypotheekrente. Moet je overbieden om kans te maken? Reken in dat geval wel op een hogere eigen inleg.

Na een flinke opmars van de hypotheekrente deden kopers sinds medio vorig jaar een stapje terug. Inmiddels is overbieden bij steeds meer woningverkopen weer een feit, zo blijkt uit een rondgang van de NOS onder makelaars. In welke mate er wordt overboden hangt vooral af van de plaats en het type woning. Vooral bij energiezuinige woningen in grotere steden moet je vaker rekening houden met een bod boven de vraagprijs.

Vaak meer eigen inleg nodig bij overbieden
Meer bieden dan de vraagprijs moet wel passen binnen je financiële mogelijkheden. Hypotheekregels bepalen dat je maximaal 100% van de waarde van een huis mag lenen. Als je besluit meer te bieden dan deze waarde, zul je het verschil anders moeten financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld of overwaarde. Houd ook rekening met de bijkomende kosten, zoals de kosten koper, die je sowieso zelf moet dragen. Zeker met de huidige huizenprijzen heb je hierdoor al snel eigen middelen nodig, zelfs bij het bieden van de vraagprijs.

Overigens kan het ook zijn dat de vraagprijs van een woning lager is ingestoken dan de daadwerkelijke taxatiewaarde. In die situatie heb je meer ruimte om binnen de hypotheek een hoger bod neer te leggen dan de verkoper vraagt. Dit is bijvoorbeeld het geval als een verkoper de vraagprijs bewust laag insteekt voor maximale aandacht bij mogelijke kopers. 

Het risico van een huis 'onder water'
Bied je meer dan wat het huis werkelijk waard is, dan staat je huis vanaf het begin 'onder water'. Dit betekent dat je bij een eventuele verkoop meteen met een restschuld kunt zitten. Hoewel dit risico momenteel klein lijkt, heeft de huizencrisis rond 2011 bewezen dat je er wel rekening mee moet houden.

Mochten de huizenprijzen sterk teruglopen, dan neemt het verschil tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld toe. Een achterstand die lastig in te halen is. Overigens hoeft dat geen direct probleem te zijn, zeker als je geen reden hebt om je woning te verkopen op relatief korte termijn.

Tips bij het voorbereiden van een bod
Met de huidige krapte op de huizenmarkt lijkt overbieden soms de enige manier om kans te maken op het huis van je voorkeur. De volgende tips helpen je bij het in kaart brengen van de risico’s en overwegingen bij het (over)bieden:

  • Weet wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Hoeveel kan en wil je daarnaast bijdragen met spaargeld of eventuele overwaarde?
  • Bepaal de waarde van het huis. Dit helpt je om je eigen noodzakelijke bijdrage vast te stellen. Een aankoopmakelaar kan vaak een realistische schatting geven.
  • Stel vooraf je maximale prijs vast. Besluit hoeveel het huis je waard is en bied niet meer dan dat. Zo voorkom je dat je eindigt met een bod waar je later spijt van krijgt.
  • Toon flexibiliteit in de overdrachtsdatum. Verkopers hebben vaak een voorkeur voor een overdrachtsdatum die aansluit bij hun persoonlijke situatie, zoals de aankoop van een nieuwe woning of verhuizing. Door flexibel te zijn in de overdrachtsdatum kun je jouw bod aantrekkelijker maken zonder noodzakelijkerwijs je bod te verhogen. Dit kan net het verschil maken in een concurrerende markt.

Persoonlijke aanpak
Een extra tip: overweeg om een persoonlijke brief toe te voegen aan je bod, waarin je uitlegt waarom je juist dit huis wilt kopen. Een persoonlijke onderbouwing kan belangrijk zijn voor de verkoper, vooral als deze sterke persoonlijke banden heeft met het huis. Het delen van jouw visie op het huis en wat het voor jou betekent, kan je onderscheiden van andere bieders.

Hoewel je soms niet aan overbieden ontkomt, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's. Vraag jezelf af of het huis het waard is en of je bod binnen je financiële mogelijkheden past. We helpen je graag met het in kaart brengen van je maximaal verantwoorde hypotheek. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie