Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Weer meer huizen verkocht!

Komt er een einde aan de drukte op de woningmarkt? Het lijkt er vooralsnog niet op. Al maanden achtereen stijgt zowel het aantal verkopen als de gemiddelde prijs van een huis. Met de lage hypotheekrente en het gestegen vertrouwen als smeerolie. Wat kunnen we in de komende maanden verwachten?

In november 2016 werden er in totaal 18.255 woningverkopen geregistreerd. Meer dan in de maand ervoor en maar liefst 25% meer dan in november 2015. De stijging geldt voor alle woningtypes en in alle provincies. Een teken van een structurele opmars, al is wel duidelijk dat huiseigenaren in stedelijke gebieden meer profiteren van de opleving.

Logisch gevolg: stijging van huizenprijzen

Als koper heb je het lang niet altijd meer voor het zeggen. Het woningaanbod slinkt door het toenemende aantal verkopen, zeker in grote steden. Dit drijft de prijzen op. Als er naast jou nog drie andere serieuze gegadigden zijn, is het logisch dat afdingen minder zin heeft. Je loopt zelfs het risico boven de vraagprijs te moeten bieden om kans te maken.

Door de stijgende verkopen kost een huis inmiddels net zo veel als in september 2005. Gemiddeld betaal je nu € 246.819. Nog niet in de buurt van de piek uit augustus 2008, maar het niveau van het dieptepunt (juni 2013) is ver uit zicht.

Lage hypotheekrente stuwt verkopen

De historisch lage hypotheekrente is een belangrijke aanleiding voor de positieve cijfers. Meer mensen kunnen door de relatief lage maandlasten een woning financieren. Positief bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt.

Risico op stijging rente

Voor het eerst sinds lange tijd stabiliseert de hypotheekrente en waren de eerste verhogingen een feit. Alleen al de kans op een stijging trekt sommige twijfelaars over de streep. Wanneer je nu de hypotheek sluit, ben je immers voordeliger uit dan wanneer je dit pas doet als de rente in de toekomst gestegen is. Tot voor kort was dit effect juist omgekeerd. Kopers keken het nog even aan in de hoop op een verdere daling van de hypotheekrente.

Stijgende vertrouwen

De werkgelegenheid zit in de lift, de aandelenbeurzen zijn op stoom en in de politiek is bezuinigen geen speerpunt meer. De economische tegenwind is overgewaaid. Los van de vraag of dit zo blijft, zorgt het voor meer vertrouwen. Zeker bij iets financieel ingrijpends als de koop van een woning is vertrouwen van belang. Mensen durven eerder de stap te zetten als hun baan niet op de tocht staat en de krant positieve berichten brengt.

Nieuwe hypotheekregels

Net als elk jaar veranderen op 1 januari 2017 de regels rond het kopen van een huis. Zo kun je volgend jaar een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van de woning. Maar wil je samen met je partner een huis kopen? Dan mag het tweede inkomen in 2017 voor 60% meetellen bij de hypotheekaanvraag. In ons eerdere artikel lees je meer over de veranderingen.

Veel kopers hebben in de laatste maanden de hypotheekaanvraag gedaan, om de koop dit jaar nog in gang te kunnen zetten. Het is niet de verwachting dat in het nieuwe jaar opeens drastisch verandering komt in het aangewakkerde enthousiasme onder kopers. Heb je verhuisplannen en wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie