Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou in 2017?

Elk jaar veranderen de regels rond het kopen van een huis. 2017 is daarop geen uitzondering. Waar moet je rekening mee houden als je volgend jaar een hypotheek gaat sluiten? Wij hebben alle veranderingen in 2017 voor je onder elkaar gezet.

Maximale hypotheek daalt tot 101 procent

De maximale hypotheek daalt volgend jaar opnieuw met één procentpunt. Volgend jaar kun je maximaal 101 procent van de waarde van het huis lenen. Dat betekent dat je meer spaargeld mee moet nemen om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de notariskosten van te betalen. In 2018 daalt het maximumbedrag nog verder: dan kun je maximaal 100 procent lenen.

De grens voor hypotheekgarantie (NHG) wordt verhoogd

De maximale hypotheek met hypotheekgarantie wordt vanaf 2017 aan de gemiddelde woningwaarde verbonden. Per volgend jaar is dat € 245.000. Op 1 januari 2018 wordt weer een nieuwe waarde vastgesteld.De grens voor NHG in 2017 lijkt precies even hoog als in 2016. Is er dan niets veranderd? Integendeel. In 2016 is € 245.000 de maximaal te sluiten hypotheek met NHG, de aanschafprijs mag dit jaar dus niet hoger zijn dan € 231.132. Vanaf volgend jaar is € 245.000 de maximale aanschafprijs van een woning. Een verschil van bijna € 14.000.

Maximale renteaftrek naar 50 procent

Met ingang van 1 januari wordt het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is verlaagd tot 50 procent. Valt jouw inkomen in het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting (52%), dan lever je dus iets van je belastingaftrek (2%) weer in. In 2017 wordt al het inkomen boven de € 67.072 met het hoogste tarief belast.

Starterslening blijft, maar in aangepaste vorm

Ook volgend jaar kun je als starter in veel gemeenten een starterslening krijgen. Daarmee kun je een eventueel verschil tussen de maximale hypotheek van de bank en de vraagprijs van je eerste huis overbruggen. De eerste drie jaar was de starterslening altijd aflossingsvrij, maar dat mag niet meer als je de rente aftrekbaar wil houden.

Om te zorgen dat starters de rente ook volgend jaar kunnen aftrekken van hun inkomen, bestaat de starterslening nu uit twee componenten. De gewone starterslening en de combinatielening. Uit de combinatielening wordt de eerste drie jaar rente en aflossing betaald. Na die drie jaar los je beide leningen periodiek af.

Belastingvrij schenken weer mogelijk tot € 100.000

Vanaf 1 januari gaat de maximale belastingvrije schenking weer omhoog. Dat was eenmalig € 53.016 en wordt weer eenmalig € 100.000. De ontvanger moet het geld wel besteden aan de aanschaf van een woning, verbetering van een woning of aflossing van de hypotheek.

In 2013 en 2014 kon je ook al belastingvrij € 100.000 schenken. Toen moesten schenker en ontvanger nog ouder en kind zijn, maar die voorwaarde is nu afgeschaft. Dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn, blijft wel als voorwaarde overeind. Wie in 2015 of 2016 nog eenmalig het lagere maximum schonk, mag gebruik maken van een overgangsregeling.

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Loop dan eens binnen of laat je gegevens achter. We informeren je graag over je mogelijkheden. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie