Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Meerdere keren belastingvrij schenken mogelijk?

Je kunt weer eenmalig tot € 100.000 belastingvrij schenken om een ander aan een eigen huis te helpen. Vanaf 2017 althans, want dan gaan de nieuwe regels van de Belastingdienst in. Hoe zit dat precies? En wat zijn de regels als je al eerder al een bedrag aan bijvoorbeeld je kind hebt geschonken? We geven het antwoord op deze veelgestelde vraag. 

De verhoging van de belastingvrije schenking tot € 100.000 voor de eigen woning is eerder dit jaar bekend gemaakt. Dit jaar bedroeg de maximale schenking nog de helft minder, namelijk € 53.016. Bovendien mag je dit bedrag nu alleen belastingvrij aan je kinderen schenken. Ook dat verandert.

Nieuwe regels vrijstelling schenkbelasting

Vanaf volgend jaar maakt het niet meer uit wat de relatie is tussen schenker en ontvanger. Het geld mag dus ook naar je kleinkind, een ander familielid of een vriend. Zolang diegene het maar gebruikt voor de aankoop van een eigen huis, een verbouwing of de aflossing van een hypotheekschuld. Dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar dient te zijn, blijft wel gehandhaafd.

Verhoogde vrijstelling eerder in 2013 en 2014

Tot een ton belastingvrij schenken is niet nieuw. De hogere vrijstelling van € 100.000 gold eerder in het laatste kwartaal van 2013 en in heel 2014. De regeling was vrij populair onder ouders. Bij ongeveer 10% van de woningaankopen is gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot belastingvrij schenken.

Lager maximaal bedrag in 2015 en 2016

Ondanks dat het hogere bedrag de woningmarkt vooruit hielp, ging het om een tijdelijke maatregel. De overheid bracht het maximale bedrag weer terug tot € 52.752 (2015) en € 53.016 (2016). Ouders die hun kind deze jaren belastingvrij aan een huis wilden helpen, konden dat alleen met dit bedrag doen. Ook als ze eigenlijk meer geld over hadden.

Hoe zit dat als je al een keer eerder geschonken hebt?

In feite kun je één keer een schenking doen aan een specifieke ontvanger. Het is dan spijtig als je net die eenmalige belastingvrije schenking deed in de jaren dat het maximale bedrag ‘beperkt’ was. Zeker nu je volgend jaar tot € 100.000 fiscaal vriendelijk kunt schenken. Juist voor deze situatie heeft de Belastingdienst een overgangsregeling. Je kunt dus een aanvulling doen op een eerdere belastingvrije schenking in 2015 of 2016.

De exacte regels en voorwaarden volgen begin volgend jaar. Wel is duidelijk dat de extra schenking beperkt is tot maximaal € 46.984. De overgangsregeling geldt alleen als je het aanvullende bedrag in 2017 of 2018 schenkt.

Wil jij ook je kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een huis, voor een eerste of voor een tweede keer? Vraag ons dan naar de mogelijkheden voor een belastingvrije schenking.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie