Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijs hoger dan ooit, prijs stijgt 11,5 procent op jaarbasis

In oktober 2024 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland met 11,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar, aldus recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De woningschaarste verschilt wel per regio en woningtype.

In oktober 2024 werden er iets meer bestaande koopwoningen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het gaat om een stijging van ongeveer 2%, waarmee het aantal transacties uitkomt op ruim 17.000. Hoewel dit een bescheiden toename is, geeft het aan dat de vraag naar koopwoningen blijft aanhouden. Ondanks de gestegen prijzen. Vooral in stedelijke gebieden zoals Amsterdam en Utrecht blijft de concurrentie onder kopers groot, terwijl in minder dichtbevolkte regio’s de markt iets rustiger verloopt.

Grootste schaarste bij tussenwoningen en hoekwoningen
De grootste schaarste doet zich voor bij tussenwoningen en hoekwoningen. Hier is de vraag het hoogst in verhouding tot het aanbod. Voor vrijstaande woningen is de situatie iets minder krap, maar ook in dit segment blijft de vraag groter dan het aantal beschikbare huizen. Deze conclusie blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Regionale verschillen
De regio's Flevoland en Utrecht staan bovenaan als het gaat om de krapste woningmarkten in Nederland. Flevoland heeft de laagste krapte-indicator met 1,5, gevolgd door Utrecht met 1,6. In deze gebieden is er een groot tekort aan woningen om aan de vraag te voldoen, wat zorgt voor een verstoorde balans.

In Zeeland is de situatie iets minder gespannen. De krapte-indicator staat hier op 4,8 in Zeeuws-Vlaanderen en op 3,6 in de overige regio’s van Zeeland. Hoewel het daar gunstiger is dan in Flevoland en Utrecht, blijft ook hier sprake van een uitdagende woningmarkt met een tekort aan beschikbare woningen.

Waar komt die aanhoudende prijsstijging vandaan?
De prijs van woningen rijgt de records aan elkaar. De belangrijkste factoren hiervoor zijn:

  • Schaarste en een beperkt woningaanbod
    Het tekort aan beschikbare woningen blijft een van de grootste drijvende krachten achter de stijgende prijzen. De bouwproductie heeft de afgelopen jaren moeite gehad om de bevolkingsgroei en de vraag naar woningen bij te benen. Nieuwbouw wordt vertraagd door strengere regelgeving, zoals stikstofbeperkingen en moeizame procedures rond het aanvragen van vergunningen.

  • Lage werkloosheid en sterke economie
    De werkgelegenheid in Nederland is op dit moment historisch hoog, wat betekent dat veel mensen een stabiel inkomen hebben. Dit zorgt niet alleen voor financiële zekerheid, maar geeft potentiële kopers ook vertrouwen om een huis te kopen. Zelfs tegen hogere prijzen. Bovendien blijven salarissen in veel sectoren stijgen, wat de betaalbaarheid van duurdere woningen iets vergroot.

  • Hoog vertrouwen onder kopers
    Een belangrijke factor in de prijsontwikkeling is het relatief hoge vertrouwen onder woningkopers. Ondanks stijgende prijzen en politieke onzekere factoren, zien veel mensen het kopen van een huis nog steeds als een veilige investering. Kopers zijn daarom bereid om meer te betalen voor een woning, vooral in populaire regio’s.

Het is niet de verwachting dat er op korte termijn een eind komt aan de sterke woningmarkt, zeker zolang er geen economische tegenwind komt. Wil je weten wat jij maximaal verantwoord kunt lenen? Laat een bericht achter en je hoort snel van ons

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie