Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hittegolf op huizenmarkt: wat merk jij ervan?

Met het warme zomerweer wil het nog niet echt vlotten in Nederland. Hoe anders gaat het op de woningmarkt, waar de temperatuur hoog oploopt. In het tweede kwartaal van dit jaar is de opgaande lijn stevig doorgezet, zo blijkt uit cijfers van de NVM Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zowel de prijs als het aantal verkopen nam toe. Wat kunnen we in de komende tijd verwachten?

De mediane verkoopprijs van bestaande koopwoningen is gestegen tot €468.000, een toename van 7,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Een dergelijke sterke stijging komt zelden voor, met slechts één vergelijkbare situatie in de afgelopen 29 jaar.

Stijgende prijzen en snellere verkoop
Er is een duidelijke stijging te zien in zowel de verkoopprijzen als het aantal transacties. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er ruim 35.000 bestaande koopwoningen verkocht, wat 18% meer is dan in het eerste kwartaal en 3% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Twee op de drie woningen werden boven de vraagprijs verkocht, een toename van 56% ten opzichte van het vorige kwartaal en 39% ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwbouw trekt ook aan
Ook de nieuwbouwmarkt liet een positieve ontwikkeling zien. NVM-makelaars verkochten meer dan 7.300 nieuwbouwwoningen, wat een lichte stijging van 1% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal en een spectaculaire toename van 70% vergeleken met een jaar eerder. De mediane verkoopprijs van nieuwbouwwoningen daalde licht met 1,2% tot €475.000.

Wat betekent dit voor huiseigenaren?
Als eigenaar van een koopwoning profiteer je van een hogere prijs als je jouw woning wilt verkopen. Ook als je geen verhuisplannen hebt, kun je baat hebben bij een hogere waarde van je woning. Zo heb je mogelijk recht op korting op de hypotheekrente. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de openstaande hypotheekschuld en de waarde van het onderpand, ofwel jouw woning. Hiervoor moet je mogelijk wel zelf actie ondernemen.

Uitpondingen: een nieuwe trend
Een opkomende trend is de toename van het aantal woningen dat wordt 'uitgepond', waarmee het verkopen van huurwoningen bedoeld wordt. Uit onderzoek blijkt dat 25% van deze uitgeponde woningen een huurprijs had in het middenhuursegment, met een huur onder de €1.160.

Met het uitponden reageren eigenaren van verhuurwoningen vooral op gewijzigde (fiscale) regelgeving voor verhuurders. De vraag is in hoeverre dit uiteindelijk positief uitpakt voor huurders. In ieder geval zal het niet bijdragen aan een uitgebalanceerd aanbod van huurwoningen.

Hoe gaat het verder?
Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de stijgende trend in de komende maanden ten einde komt. De markt blijft relatief krap, de inflatie is afgenomen en het gemiddelde inkomen ligt hoger dan vorig jaar. Deze factoren, in combinatie met een vrij stabiele hypotheekrente en veel huizen met overwaarde, zorgen ervoor dat de prijzen hoog blijven. Wel zijn er voor de langere termijn zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. Ergens is de grens bereikt wat de gemiddelde koper kan financieren.

Wil je weten wat in jouw situatie de hoogst mogelijke, verantwoorde hypotheek is? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. Zeker in deze woningmarkt is een goede voorbereiding noodzakelijk om de concurrentie op de woningmarkt voor te kunnen blijven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie