Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Konijnenlaan duurste straat van Nederland

Het aantal miljoenenwoningen in Nederland blijft groeien, zo blijkt uit het Calcasa Jaarverslag Miljoenenwoningen 2023. Voor het tiende jaar op rij stijgt het aantal. Hoewel de groei in het afgelopen jaar wat is afgevlakt, nadert het totaal aantal miljoenenwoningen in Nederland de grens van 200.000. Waar kun je de meeste miljoenenwoningen spotten?

Aan het einde van 2023 telde Nederland 197.000 woningen met een waarde boven een miljoen euro, een stijging van ruim 1% ten opzichte van 2022. Hiermee gaat het minder hard dan in de jaren ervoor. In de periode 2020-2022 steeg het aantal miljoenenwoningen met bijna 50% per jaar. Ondanks de vertraging is nog steeds ruim 4% van alle koopwoningen een miljoenenwoning. De gemiddelde waarde van deze dure optrekjes is 1,35 miljoen euro.

Verschillen per regio
Amsterdam blijft de gemeente met de meeste miljoenenwoningen, met ongeveer 20.000 woningen boven deze waarde. Den Haag volgt op gepaste afstand met ongeveer 10.000 miljoenenwoningen. Bloemendaal is de gemeente met het hoogste percentage miljoenenwoningen. Maar liefst 50% van de woningen in deze gemeente heeft een waarde boven het miljoen.

Naast Amsterdam en Den Haag zijn ook in regio’s als Rotterdam, Gooise Meren, en Utrecht relatief veel miljoenenwoningen te vinden. In Rotterdam krijg je voor een miljoen euro de meeste vierkante meters woonoppervlak (177m2), vergeleken met Den Haag (165m2) en Utrecht (163m2). Amsterdam biedt met 125m2 het minste woonoppervlak per miljoen euro.

Konijnenlaan is duurste straat
De buurt met de meeste miljoenenwoningen is het Statenkwartier in Den Haag, met ruim 1.300 woningen. De Heemsteedse Dreef in Heemstede en Blaricum-Dorp in Blaricum volgen met respectievelijk 1.250 en 1.000 woningen. De Konijnenlaan in Wassenaar blijft de duurste straat van Nederland, met een gemiddelde woningwaarde van 3,1 miljoen euro.

Veranderingen in de afgelopen 10 jaar
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen vooral te vinden in de Randstad, maar tegenwoordig zijn ze verspreid over heel Nederland. Inclusief minder voor de hand liggende steden zoals Zwolle, Tilburg, Eindhoven, Leeuwarden en Lelystad. Ook het type woning is veranderd. Waar in 2013 bijna 70% van de miljoenenwoningen vrijstaande woningen waren, is dat nu nog ongeveer de helft.

Miljoenenwoningen vrij waardevast
Ondanks een lichte daling in sommige regio’s, blijven miljoenenwoningen over het algemeen hun waarde behouden. In de regio Gooi en Vechtstreek, waar de gemiddelde waarde van een miljoenenwoning het hoogst is (1,54 miljoen euro), nam de gemiddelde woningwaarde met 1,9% af. De prijsontwikkeling van miljoenenwoningen verschilt per regio. In bijvoorbeeld Alkmaar en omgeving was er zelfs sprake van een stijging (2,4%).

Minder miljoenenwoningen verkocht
In 2023 werden er 4.510 miljoenenwoningen verkocht in Nederland, een afname van 19% ten opzichte van het voorgaande jaar. De regio Groot-Amsterdam zag de grootste daling in het aantal verkochte miljoenenwoningen, met een afname van 19,5%.

Met een stijgende woningprijs is het logisch dat er meer woningen de waardegrens van 1 miljoen euro passeren. Een effect dat op termijn alleen maar toe zal nemen. Toch ben je gelukkig niet de enige als dit niet voor jou geldt. Ongeveer 96% moet genoegen nemen met een minder waardevolle woning. Een goede wetenschap.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie