Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huis verzekeren duurder door hogere herbouwwaarde

De tarieven van opstalverzekeringen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Een belangrijke reden is de hogere herbouwwaarde. Wat is deze waarde precies en waarom betaal jij hierdoor meer voor het verzekeren van je woning? In dit artikel gaan we in op de oorzaken en blikken we vooruit.

Uit de gegevens van MoneyView blijkt dat de gemiddelde premie voor een opstalverzekering in 2024 is gestegen naar € 415 per jaar. Dit is een toename van maar liefst 40% vergeleken met 2019.

Regionale verschillen
De premiestijgingen variëren sterk per regio. In Zeeland zien we de grootste toename met een stijging van 53% sinds 2019. Hier bedragen de jaarlijkse kosten nu gemiddeld € 407. In Noord-Brabant betaal je het hoogste bedrag van € 491 per jaar. Onder aan de ladders staat Friesland, waar de stijging met 24% relatief beperkt bleef. In deze provincie is de gemiddelde jaarpremie € 340. Belangrijk is dat dit gemiddelde weinig hoeft te zeggen over het tarief van jouw eigen opstalverzekering. Zo spelen er meer factoren een rol, waaronder de leeftijd van de woning, je leeftijd en gezinssamenstelling.

De premies verschillen ook per type woning. De premies van opstalverzekeringen voor vrijstaande woningen zijn het sterkst gestegen (50%) sinds 2019, wat de premie op gemiddeld € 623 per jaar brengt. Dit in tegenstelling tot rijtjeswoningen en hoekwoningen, die respectievelijk een stijging van ‘slechts’ 40% zagen.

Hoofdrol herbouwwaarde bij premiestijging
Een sleutelrol bij het bepalen van de premie van opstalverzekeringen is weggelegd voor de herbouwwaarde van een woning. Dit is het bedrag dat nodig is om een woning opnieuw op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvoorschriften. Bijvoorbeeld na een volledige verwoesting door brand.

Stijgt de herbouwwaarde, dan bewegen de premies van opstalverzekeringen mee. Er moet namelijk een hoger bedrag verzekerd worden om de herbouw te kunnen financieren. Uit de cijfers blijkt dat de herbouwwaarde met 38% is gestegen in de afgelopen 5 jaar. Onder andere duurdere materialen en gestegen lonen zijn de oorzaak van deze stijging.

Voorbeeld gestegen herbouwwaarde
Stel een hoekwoning van 450 m³ had in 2019 een herbouwwaarde van bijna € 290.000. In 2024 is deze waarde gestegen naar ruim € 430.000. Een verhoging die vroeg of laat wordt verwerkt in de premie die jij betaalt bij het verzekeren van je woning.

Duurzaam schadeherstel
Naast de eerder genoemde bouwkosten en inflatie speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Groene daken, zonnepanelen en andere duurzame energieoplossingen zijn vaker een standaard onderdeel bij het bepalen van de herbouwwaarde. Ook worden vaker duurzame materialen gebruikt bij de herbouw. Dit heeft op langere termijn voordelen maar kan wel een hogere verzekeringspremie tot gevolg hebben.

Vervolg stijging verwacht
Verwacht wordt dat de stijgende trend nog niet ten einde is. De inflatie is wel afgenomen in de afgelopen maanden, wat ook te zien is in de bouwkosten. Het Verbond van Verzekeraars houdt een herbouwwaardemeter bij, die aangeeft wat de verandering is in de kosten voor herbouw per kuub. In 2023 lag de jaarlijkse stijging NOG op 10,5%, ten opzichte van 4% in het huidige jaar. Alhoewel de stijging dus afvlakt, is de richting nog steeds omhoog.

Bij het selecteren van een passende opstalverzekering telt niet alleen de prijs. Zorg ervoor dat de dekking en voorwaarden passen bij jouw (woon)situatie. Kun je hier hulp bij gebruiken? We kijken graag met je mee. Dit geldt ook als je nu al een opstalverzekering hebt. Neem eenvoudig contact met ons op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie