Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gemiddelde woning 8,6 procent duurder dan vorig jaar

In mei 2024 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland verder gestegen. Gemiddeld waren de woningen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in vergelijking met april 2024 zijn de prijzen verder toegenomen, met een stijging van 1,1 procent. Deze gegevens zijn afkomstig uit de prijsindex voor bestaande koopwoningen, gepubliceerd door het CBS en het Kadaster.

In juli 2022 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen hun hoogtepunt. Na deze piek volgde een periode van dalende prijzen, maar sinds juni 2023 is er weer sprake van een opwaartse trend. De prijsindex laat zien dat de prijzen in mei 2024 gemiddeld 1,8 procent hoger lagen dan tijdens de piek in juli 2022. Dit ondanks de lichte afkoeling van de woningmarkt in de afgelopen maanden.

Stijging van het aantal woningtransacties
Het Kadaster heeft ook gemeld dat het aantal woningtransacties in mei 2024 fors is toegenomen. Er werden in die maand 17.591 woningtransacties geregistreerd, wat een stijging van 16,5 procent betekent ten opzichte van mei 2023. Over de eerste vijf maanden van 2024 werden er in totaal 77.721 woningen verkocht, bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers over de woningverkopen zijn een goed teken voor zowel kopers als verkopers. Meer verkopen is een indicatie van een betere doorstroming, waardoor mensen eerder een volgende woning vinden die voldoet aan veranderende woonwensen. Voor starters, die aan het begin van de koopketen staan, is het ook positief.

Gemiddelde verkoopprijs woning €445.430
In mei 2024 lag de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning op €445.430. Voor het bepalen van de prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs maar de prijsindex gebruikt. De prijsindex houdt rekening met kwaliteitsverschillen tussen woningen, terwijl de gemiddelde transactieprijs dit niet doet. Hierdoor krijg je minder grote schommelingen als er bijvoorbeeld relatief veel vrijstaande woningen of andere duurdere type huizen worden verkocht in een bepaalde periode.

Huizenmarkt blijft sterk
De huizenmarkt blijft op dreef. Voor de recente prijsstijging zijn verschillende oorzaken te noemen. Ten eerste blijft de vraag groter dan de vraag. Het tekort aan passende koopwoningen is lastig op te lossen. Het aantal nieuw opgeleverde woningen kwam in de eerste 4 maanden van dit jaar uit op het laagste niveau sinds 2017. Gemeenten twijfelen over de ambitieuze bouwdoelen van de nieuwe coalities.

Naast de schaarste in het aanbod gaat het Nederland economisch nog voor de wind. De lonen zijn gestegen in het afgelopen jaar, terwijl de stijging van de inflatie is afgevlakt. Hier komt bij dat een deel van de kopers overwaarde of eigen middelen in kan zetten bij de koop. Factoren die een stijging van de woningprijs kunnen verklaren.

De woningmarkt in Nederland blijft uitdagend. Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen voordat je op zoek gaat naar de ideale woning? Laat het weten via het onderstaande formulier. Wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd de woningmarkt op kan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie