Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Energielabel voor vakantiehuisje verplicht bij verkoop en verhuur

De markt voor recreatiewoningen staat onder druk. De vraag ernaar nam vorig jaar fors af. Ondanks de daling in verkopen (-35%) nam de verkoopprijs wel met 2,5% toe. Overweeg jij jouw vakantiewoning van de hand te doen? Of verhuur je deze om de kosten te drukken? Zorg in dat geval voor een energielabel als het vakantiehuisje er nog geen heeft. Doe je dit niet, dan riskeer je sinds dit jaar een boete.

Net als bij een reguliere woning geeft een energielabel aan hoe energiezuinig een vakantiewoning is. Het label varieert van A tot G. Bij het toekennen van een label wordt gekeken naar de isolatie van de recreatiewoning, het type ramen, de verwarmingsinstallatie en andere zaken die het energieverbruik beïnvloeden. Ook de voordelen zijn vrijwel gelijk. Een lagere energierekening en meer comfort tijdens de vakantie.

Markt recreatiewoningen onder druk
Na jaren van groei heeft de markt voor recreatiewoningen het lastiger. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Zo is de hypotheekrente gestegen, ging de overdrachtsbelasting omhoog en hebben eigenaren te maken met stijgende belastingdruk. Ondanks deze ontwikkelingen steeg de gemiddelde prijs van een vakantiewoning naar het recordniveau van € 228.000.

Uitzonderingen op de verplichting
Terug naar het energielabel. Sinds 1 januari 2024 moet je bij verkoop of verhuur van een vakantiewoning een energielabel hebben. Er zijn uitzonderingen op deze regel, waaronder:

  • Woningen kleiner dan 50 m² zijn vrijgesteld.
  • Monumentale panden hoeven geen energielabel te hebben.
  • Woningen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt en minder dan 25% van het energiegebruik van permanente bewoning hebben, zijn vrijgesteld.
  • Woningen zonder installaties voor koelen, verwarmen of ventileren vallen ook buiten de verplichting.

Energielabels en vakantiewoningen
Uit data van NVM-makelaars blijkt dat steeds meer recreatiewoningen bij verkoop een energielabel hebben. In 2021 had minder dan een kwart van de verkochte recreatiewoningen een label. Dit percentage is gestegen naar meer dan de helft in 2022 en 2023. In het eerste kwartaal van 2024 had bijna 60% van de verkochte recreatiewoningen een energielabel.
Bijna driekwart van deze woningen heeft een label van C of hoger, wat aangeeft dat ze redelijk tot zeer energiezuinig zijn. Ongeveer 20% van de verkochte woningen heeft een zeer groen label (A of hoger). Daartegenover staat een groep van 16% van de verkochte woningen met een minder groen label (E, F of G).

Verkoop lastiger bij minder gunstig energielabel
Of het nu om een woonhuis gaat of een vakantiewoning, als koper wil je graag een goed geïsoleerde en zo duurzaam mogelijke aankoop doen. Recreatiewoningen met een minder gunstig energielabel zijn in de praktijk lastiger te verkopen of zullen gemiddeld minder opbrengen dan een vergelijkbaar alternatief met een prima label. Houd hier rekening mee bij de afweging om wel of geen energiezuinige maatregelen door te voeren.

Waar kun je een energielabel aanvragen?
Een energielabel voor een recreatiewoning kan je aanvragen bij een gecertificeerde energieadviseur. Dit kan via de website van de Rijksoverheid of door direct contact op te nemen met een erkende partij in de buurt. De kosten zijn zowel afhankelijk van de omvang van de recreatiewoning als de tarieven van de energieadviseur. Houd gemiddeld rekening met €200 tot €300.

Het energielabel voelt soms als een verplichting die alleen maar geld kost. Toch heeft het voor zowel jou als een mogelijke koper voordelen. Jij kunt aantonen dat je geïnvesteerd hebt in verduurzaming en de koper weet beter waar hij aan toe is op dat vlak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie