Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Fiscaal voordelig geld schenken aan een goed doel

Bijdragen aan goede doelen staan onder druk, mede door plannen van de nieuwe coalitie om de giftenaftrek te beperken. Wil je jouw steentje bijdragen en doneren? Dat kan vaak fiscaal voordelig. Houd je daarbij wel aan de specifieke regels en voorwaarden bij schenkingen aan een goed doel, zodat je later geen gedoe met de Belastingdienst krijgt.

Om giften af te kunnen trekken van de belasting, moet het goede doel een zogenoemde Algemeen nut beogende Instelling (ANBI) zijn. Een ANBI-status wordt afgegeven door de Belastingdienst en betekent dat de organisatie zich nuttig maakt op het gebied van cultuur, wetenschap, natuurbehoud of onderwijs. Je kunt controleren of een goed doel een ANBI-status heeft via de website van de Belastingdienst.

Twee soorten giften
Er zijn twee type giften die je kunt doen: gewone giften en periodieke giften. Gewone giften zijn eenmalige of regelmatige giften, maar zonder een concrete afspraak om deze herhaaldelijk te doen. Bij deze gewone giften zijn er drempelbedragen waar je rekening mee moet houden voordat ze aftrekbaar zijn. De gift moet meer zijn dan 1% van je belastbare inkomen, met een minimum van € 60. Daarnaast mogen de aftrekbare giften niet meer zijn dan 10% van je drempelinkomen. Het drempelinkomen is je bruto-inkomen, met aftrek van aftrekposten als hypotheekrenteaftrek.

Periodieke giften zijn wel volledig aftrekbaar, zonder drempel- of maximumbedrag. Voorwaarde is wel dat de giften vastgelegd zijn in een overeenkomst tussen jou en het goede doel. Daarnaast moet je dit in een periode van minimaal vijf jaar achtereen ten minste één keer per jaar schenken. Vroeger moest je het vastleggen via een notariële akte, maar tegenwoordig is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en het doel genoeg.

Hoe geef je giften op bij de belastingaangifte?
Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je je giften op in box 1. Hierbij is het belangrijk om alle bewijsstukken, zoals bankafschriften en overeenkomsten, bij de hand te hebben. In de rubriek ‘giften’ vul je de gegevens van het goede doel in, inclusief het ANBI nummer van het doel. Vervolgens kun je de bedragen invoeren en wordt automatisch berekend hoeveel je kunt aftrekken.

Voordelen en aandachtspunten
Belastingvoordeel is een bijkomend pluspunt van schenken aan goede doelen. Door giften af te trekken, verlaag je je belastbaar inkomen, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt. Controleer wel of een organisatie daadwerkelijk een ANBI-status heeft. Niet elke organisatie met een goed doel is namelijk een ANBI. Bewaar ook alle bewijzen goed, want de Belastingdienst kan hierom vragen. Bij periodieke giften moet je je houden aan de minimale periode van vijf jaar. Als je eerder stopt, vervalt het recht op aftrek.

Met geld schenken aan een goed doel draag je een steentje bij aan zaken als milieubehoud, onderzoek naar medicatie of een andere zinvolle besteding. Wil je een mogelijke beperking van het fiscale voordeel voor zijn? Doneren aan het goede doel van jouw keus kan ook nu al!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie