Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Utrecht koploper stijgende woningprijzen. Zeeland hekkensluiter

In maart 2024 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in maart vorig jaar. Ook op maandbasis zat het gemiddelde in de lift, ten opzichte van februari 2024 steeg de gemiddelde prijs 0,7 procent. Utrecht staat bovenaan de lijst van provincies met de sterkste stijging. Zeeland is hekkensluiter.

In maart bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning €432.061. Het CBS gaat hierbij uit van een prijsindex waarbij niet alleen de verkoopprijzen tellen, maar ook het type woning dat is verkocht. Met deze rekenmethode wordt voorkomen dat de gemiddelde prijs opeens hard stijgt als er in een bepaalde periode bijvoorbeeld meer vrijstaande woningen worden gekocht. Die zijn duurder dan een gemiddeld appartement.

Meer woningen verkocht
Volgens de laatste cijfers van het Kadaster zijn er in maart 16.179 woningen van eigenaar gewisseld. Dit komt neer op een toename van bijna 5 procent vergeleken met maart 2023. Over het hele eerste kwartaal was de stijging nog indrukwekkender. Het totaal van 44.441 verkopen is een plus van bijna 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze toename neemt niet weg dat in historisch perspectief het aantal verkopen beperkt is. Vooral de schaarste aan betaalbare huizen is hier de oorzaak van.

Verschillen per woningtype
De prijzen van alle woningtypen stegen, waarbij tussenwoningen met 5,4 procent de grootste stijging noteerden. Vrijstaande woningen namen het minst in prijs toe, slechts 0,5 procent. Ook het aantal transacties verschilde per type woning. Appartementen waren erg in trek (+26,7 procent), terwijl het aantal verkochte rijtjeshuizen zelfs iets afnam.

Regionale verschillen in prijsstijgingen
In de helft van de Nederlandse provincies overtrof de prijsstijging het nationale gemiddelde. Tegenover koploper Utrecht, met een jaarlijkse prijsstijging van 5,7 procent, lag de kleinste toename van 1,7 procent in Zeeland. Wellicht is het geen toeval dat juist in die provincie afgelopen kwartaal de meeste woningen een andere eigenaar vonden.

 

Trends in de grote steden
Utrecht blonk ook uit tussen de vier grootste Nederlandse steden, met de grootste prijsstijging van 8,8 procent. Rotterdam kende de kleinste stijging van 1,9 procent. Wat betreft woningverkopen liet Rotterdam een sterke groei zien, met een toename van 32,6 procent in het aantal transacties. Meer dan in Amsterdam en Den Haag. In het relatief dure Utrecht nam het aantal verkopen toe met ‘slechts’ 5,6 procent.

Gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt valt een verdere stijging van de woningprijzen te verwachten. Zeker als de hypotheekrente stabiel blijft of daalt. Wil je weten welke prijs je in jouw situatie kunt betalen? We berekenen graag de maximaal verantwoorde hypotheek in jouw situatie. Laat hiervoor een bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie