Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Sterke groei hypotheekaanvragen door niet-kopers

In februari registreerde het Hypotheken Netwerk (HDN) 41.000 hypotheekaanvragen. Dit is een groei van meer dan 30% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen er sprake was van 31.556 aanvragen. Hiermee zet de hypotheekmarkt de stijgende lijn door van het laatste kwartaal van 2023. Afgelopen maand waren vooral de zogenoemde niet-kopers actief.  

Als we de hoeveelheid hypotheekaanvragen in februari van de afgelopen vijf jaar bekijken, valt op dat de markt weer op het niveau van 2020/2021 zit. Ondanks de stijging zijn we nog ver verwijderd van februari 2022, toen HDN met 72.351 het hoogste aantal maandelijkse aanvragen ooit rapporteerde.


Bron HDN

Lenen voor verbouwen
Vooral het aantal aanvragen van niet-kopers valt op; met circa 16.000 aanvragen is dit het hoogste niveau sinds september 2022. Onder deze categorie vallen de volgende type aanvragers:

  • Mensen die op zoek zijn naar herfinanciering van hun bestaande hypotheek.
  • Mensen die een hypotheek afsluiten voor renovaties of verbouwingen aan hun huidige woning.
  • Mensen die een hypotheek aanvragen voor een huis waar ze niet permanent zelf in gaan wonen.

Zeker op deze nog relatief krappe woningmarkt is verbouwen van de huidige woning een alternatief voor verhuizen, zo blijkt ook uit de cijfers. Door de gestegen hypotheekrente was het oversluiten van de hypotheek minder in trek. Ben je zelf ook van plan om je huis of tuin aan te pakken? Dit kun je financieren op de volgende manieren.

Starters en doorstromers actiever
Een ander onderzoeksbureau, IG&H, maakte een analyse van de hypotheekmarkt over heel 2023. Het totale aantal hypotheekaanvragen van zowel starters als doorstromers daalde vorig jaar, met respectievelijk 3,9% en 17,3% ten opzichte van het voorgaande jaar.

In het vierde kwartaal was een draai te zien. Waar starters al eerder actiever op de woningmarkt werden, vroegen sinds dit kwartaal ook kopers van een volgende woning vaker een hypotheek aan. Het toenemende enthousiasme onder kopers heeft ongetwijfeld mede te maken met de hypotheekrentes, die na een periode van stijgingen een stapje terug deden.

Stijging aantal woningverkopen
NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal 2023 bijna 36.500 woningen. Dit is een plus van 12% vergeleken met het vierde kwartaal 2022. Ten opzichte van het derde kwartaal 2023 is het +9%. Het aantal hypotheekaanvragen is een goede indicatie voor een verdere stijging van het aantal verkopen. Enkele weken na de aanvraag volgt, na goedkeuring door de geldverstrekker, de daadwerkelijke verkoop.

Of je nu een huis wilt kopen of bij de ‘niet-kopers’ hoort, we helpen je graag verder met deskundig hypotheekadvies op maat. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie