Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Schade aan je auto en de dader weg. Wat nu?

Het kan je dag verpesten. Na het boodschappen doen ontdek je dat een onvoorzichtige chauffeur bij het uitparkeren jouw auto heeft geraakt. Helaas was uitgerekend deze bestuurder niet zo fatsoenlijk om een briefje onder de ruitenwisser achter te laten. De schade valt niet te verhalen op de onbeschofte bestuurder. Waar kan je wel terecht?

Het Waarborgfonds Motorverkeer (WBF) kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden. Alleen al aan parkeerschade ontvangt het fonds circa 20.000 claims per jaar. Gedupeerden zijn meestal automobilisten met blikschade.

Voor deze gevallen dient het Waarborgfonds
Naast schade door onbekende daders kun je in de volgende situaties een beroep doen op het waarborgfonds.

  • De schade is veroorzaakt door een gestolen voertuig
  • De schade is veroorzaakt door een niet verzekerd voertuig
  • De verzekeraar van de dader is failliet
  • De veroorzaker van de schade is vrijgesteld van de verzekeringsplicht vanwege zijn geloofsovertuiging (en een onderlinge regeling is niet mogelijk)

De hulp vanuit het fonds gaat verder dan materiƫle schade aan je auto. Een aan gort gereden tuinhek door een onbekende bestuurder valt er ook onder. Zelfs wanneer je bent aangereden en er sprake is van letselschade kun je er terecht. Helaas geen onrealistisch scenario. Gemiddeld wordt er drie keer per dag ergens in Nederland iemand aangereden en hulpeloos op de weg achtergelaten.

Voorwaarden
Voor het indienen van een schadeclaim heeft het fonds verschillende voorwaarden. Zo is belangrijk om direct na het constateren van de schade de verzekeraar in te lichten of contact op te nemen met het WBF. Wanneer dit te laat gebeurt, is een schadevergoeding niet meer mogelijk. Ook moeten er twee getuigen zijn die hebben gezien dat de auto onbeschadigd is geparkeerd. Dit kan soms een flinke speurtocht naar getuigen opleveren.

Verder moet de schade aantoonbaar door een motorvoertuig veroorzaakt zijn. Een stukje rode lak op een blauwe auto bijvoorbeeld. Of een deukje in het portier precies ter hoogte van de openzwaaiende deur van de buurman. Schade veroorzaakt door vandalen of door een roekeloos voortgeduwd winkelwagentje kan overigens niet worden ingediend.

Hoe kun je een beroep doen op het fonds?
Het waarborgfonds heeft een stappenplan op haar website staan waarmee je in een paar minuten kunt uitzoeken of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Houd er wel rekening mee dat je sowieso aangifte van het voorval moet doen bij de politie, voordat er sprake kan zijn van een schadevergoeding. Voor een nauwelijks opvallend krasje lijkt dit wat te veel van het goede.

Raadpleeg voor meer informatie over het claimen van een schade door een onbekende bestuurder de website van het Waarborgfonds. Heb je vragen over je huidige autoverzekering of ben je benieuwd of je kunt besparen op jouw verzekeringen? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier. We staan voor je klaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie