Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Heb je een elektrische fiets? Voorkom problemen met de accu

E-bikes zijn sneller dan traditionele fietsen, milieuvriendelijker dan auto's en je hebt er geen grote parkeerplaats voor nodig. Niet vreemd dat het een populair vervoermiddel is geworden. Samen met de motor is de accu één van de belangrijkste onderdelen. Zoals bij iedere accu is het belangrijk om er veilig mee om te gaan. Zo verklein je het risico op brand en gaat het relatief dure onderdeel langer mee. Met deze tips kun je problemen voor zijn.

Bewaar je accu apart
Als je jouw elektrische fiets een tijdje niet gebruikt, of als je geen warme plek hebt voor het stallen ervan, zorg er dan voor dat je de opgeladen accu op een warme plek bewaart. Lage temperaturen kunnen de accu namelijk volledig leegtrekken, waarna opladen niet meer werkt. Zet je de fiets in de wintermaanden in de schuur, koppel de accu dan los en zorg voor een warmere opbergplek.

Let ook op met hoge temperaturen; een accu op de verwarming of in direct zonlicht leggen is geen goed idee vanwege brandgevaar. Zoek om die reden in de zomer een schaduwrijk plekje voor je e-bike. Kortom, zorg in ieder seizoen goed voor je elektrische fiets.

Laad de accu veilig op
Een al volle accu nog lang aan de oplader laten, brengt risico’s met zich mee. Trek dus de stekker uit het stopcontact zodra de accu vol is om oververhitting en potentieel brandgevaar te voorkomen. Je kunt dit risico verkleinen door de accu op te laden op momenten dat er iemand thuis is, bij voorkeur overdag. Dit geldt overigens niet alleen voor accu’s van elektrische fietsen. Denk bijvoorbeeld aan het laden van mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten.

Bescherm je accu tegen schade
Val-, stoot- en waterschade zijn grote veroorzakers van schade aan accu’s. Zeker bij harde wind of wanneer je niet oplet is een val met de fiets snel gemaakt. Als je accu zichtbare schade heeft, neem dan geen risico's. Stop met het gebruik en bewaar de accu veilig buiten. Informeer voor reparatie bij de verkoper van de fiets, al kunnen die het herstel vaak zelf niet uitvoeren. Check vooraf wel goed in hoeverre de kosten voor reparatie opwegen tegen het kopen van een nieuwe accu. Zeker bij oudere accu’s kan dit een goed alternatief zijn.

Hang een rookmelder op
Sinds juli 2022 is het verplicht om in elke woning minimaal één rookmelder te hebben op elke verdieping. Voor extra veiligheid is het verstandig om ook een rookmelder te plaatsen in de ruimte waar je de accu oplaadt. Op die manier kun je voorkomen dat een brandende accu voor ergere problemen zorgt.

Zorg voor een goede opbergplaats
Er zijn speciale opberg- en oplaadsystemen die je accu veilig houden. Deze systemen, zoals accuboxen of kluizen, beperken de schade als er toch brand uitbreekt. Kies daarbij voor oplossingen getest en goedgekeurd door Europese branddeskundigen.

Het blussen van een eenmaal brandende accu is niet eenvoudig. Hierdoor ligt gevolgschade op de loer. Verklein het risico door zorgvuldig met de accu om te gaan. Bijkomend voordeel is een langere levensduur van de accu, waardoor je er in totaal meer kilometers mee kunt maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie