Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Bijna een ton aan inkomen nodig voor gemiddelde woning

Om een gemiddelde woning in Nederland te kunnen kopen, heb je tegenwoordig een inkomen van bijna €100.000 nodig. Dit stelt onderzoeksbureau Calcasa. Het benodigde inkomen varieert sterk per gemeente. Daarnaast is het type woning van belang bij de hypotheekmogelijkheden. Waar kun je nog relatief goedkoop wonen? 

Volgens berekeningen van Calcasa is voor de aankoop van een gemiddelde woning in Nederland een bruto jaarinkomen van €95.000 vereist bij de huidige hypotheekrente. Uitgangspunt bij de berekening is een 2-verdieners gezin, zonder studieschuld en zonder inleg van eigen geld. Dit is ruim twee keer het modale inkomen in Nederland.

Aangepaste leennormen
Sinds het begin van dit jaar zijn de regels voor hypotheken gewijzigd. Onder andere bij de koop van een duurzame woning kun je tot €50.000 extra lenen, afhankelijk van het energielabel en je situatie. Ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verhoogd, wat betekent dat kopers nu een hypotheek met NHG kunnen krijgen voor woningen tot €461.000, mits het extra geleende bedrag volledig wordt ingezet voor energiebesparende maatregelen.

Koop je als jonge koper een woning, dan kun je onder voorwaarden profiteren van specifieke voordelen. Een voorbeeld is de vrijstelling van overdrachtsbelasting, waardoor je een lager bedrag hoeft te financieren. Zonder deze aanpassingen zou het verschil tussen het modale inkomen en de benodigde lening nog groter zijn.

Verschillen per gemeente
In sommige gemeenten, zoals Bloemendaal, Laren en Blaricum, is zelfs een inkomen van meer dan €200.000 nodig om een gemiddeld huis te kunnen kopen. Je hebt minder inkomen nodig als je een woning wilt kopen in plaatsen als Pekela, Heerlen, en Kerkrade. In dat geval is een inkomen van €60.000 vaak toereikend. Kijken we naar de grote steden, dan zien we ook forse verschillen. In grote steden als Amsterdam en Utrecht ligt het benodigde inkomen aanzienlijk hoger dan in steden als Den Haag en Rotterdam.

Verschillen in type woning
Om een appartement of rijtjeshuis aan te schaffen, is een jaarlijks gezinsinkomen van net boven de 80.000 euro nodig. Voor de aankoop van een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning moet je rekenen op een benodigd inkomen van respectievelijk 86.000 euro en 95.000 euro. Droom je van een vrijstaande woning? In dat geval kun je uitgaan van een salarisstrook met 124.000 euro.

Hoe kun je toch een woning kopen?
Zelfs met de aangepaste leennormen is het met een gemiddeld inkomen lastig om een eigen woning te kopen. Gelukkig is het niet onmogelijk. Zo is Calcasa uitgegaan van een gemiddelde woning. Als starter op de woningmarkt hoef je niet direct een gemiddelde woning te kopen. Een relatief kleine en lager geprijsde woning komt eerder binnen bereik. Bekijk ook of en welke mogelijkheden je gemeente biedt aan starters, bijvoorbeeld startersleningen waarmee je een deel van het bedrag kunt lenen tegen een lage rente.

Heb je al een woning en wil je verhuizen? Mogelijk kun je overwaarde in je huidige woning gebruiken bij het kopen van het volgende huis. Heb je daarnaast beleggingen of spaargeld ter beschikking? Overweeg dit te investeren in de woning. Ben je op leeftijd en wil je juist kleiner gaan wonen, dan levert de verkoop van je huidige woning mogelijk al voldoende op voor de verhuizing.

In principe kun je met hetzelfde inkomen meer lenen bij een lagere hypotheekrente. Belangrijk dus om de rente en voorwaarden van geldverstrekkers goed te vergelijken. Graag kijken we met je mee wat je maximaal verantwoord kunt lenen in jouw situatie. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie