Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woningprijs stijgt verder, vaak boven de vraagprijs

In het laatste deel van 2023 hebben NVM-makelaars meer huizen verkocht en is de woningprijs licht gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen bedroeg in het vierde kwartaal van 2023 434.000 euro. Dit betekent dat de prijzen voor het derde opeenvolgende kwartaal zijn gestegen.

In het vierde kwartaal gingen 36.500 bestaande koopwoningen over naar een andere eigenaar. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Krapte op de woningmarkt neemt verder toe
Het aanbod van huizen op de Nederlandse koopwoningmarkt is in het vierde kwartaal van 2023 weer iets beperkter geworden, met een krapte-indicator van 2,1. In het derde kwartaal van 2023 was deze indicator nog 2,6. De krapte-indicator geeft aan hoe beperkt de keuzemogelijkheden zijn voor kopers op de woningmarkt. Om een evenwichtige woningmarkt te hebben met voldoende opties, zou de krapte-indicator idealiter tussen 5 en 10 moeten liggen.

Aan het einde van het afgelopen kwartaal stonden 11% minder woningen te koop dan in
het derde kwartaal 2023. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 bedroeg de daling zelfs 26%. Een duidelijk signaal van toegenomen krapte op de koopwoningmarkt.

Prijsbeweging verschilt per provincie
Bijna in alle provincies zijn de huizenprijzen op jaarbasis gestegen. De grootste stijging vond plaats in Noord-Limburg, waar de prijzen met 10,8% zijn gestegen. In deze regio zijn de prijzen nu zelfs hoger dan het vorige hoogtepunt in het tweede kwartaal van 2022. Ook in Zuidoost Friesland zijn de prijzen met 9,5% sterk gestegen, maar dit komt vooral doordat deze regio vorig jaar een grote daling liet zien, waardoor de stijging nu extra opvalt.

Andere regio's die opvallen zijn De Zaanstreek, Oost-Zuid-Holland en Noord-Friesland, met prijsstijgingen van meer dan 8% op jaarbasis. In de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijft de prijsstijging beperkt tot 3% à 4%, terwijl de prijzen rond Utrecht met 7,3% beduidend harder stijgen. In twee regio's zien we een daling van de huizenprijzen op jaarbasis: Zuidwest-Overijssel en Zeeuws-Vlaanderen.

Overbieden weer in opmars
In het laatste kwartaal van 2023 is bijna 53% van de huizen verkocht voor een prijs die hoger is dan de oorspronkelijke vraagprijs. Dit is het hoogste percentage in 2023. De toenemende concurrentie op de woningmarkt zorgt ervoor dat steeds meer mensen bereid zijn om meer dan de vraagprijs te bieden. Bij rijtjeshuizen wordt bijna tweederde van de verkopen boven de vraagprijs verkocht, terwijl dit percentage bij vrijstaande huizen ongeveer een kwart is.

Gemiddeld wordt er 1,3% meer betaald dan de laatstgenoemde vraagprijs van een woning. In de eerste twee kwartalen van 2023 werd er gemiddeld juist minder dan de vraagprijs betaald. Ook hier lopen rijtjeshuizen voorop, met gemiddeld plus 2,9%. Bij vrijstaande woningen wordt juist gemiddeld nog steeds 1,6% minder dan de vraagprijs betaald.

Markt voor nieuwbouw komt langzaam op gang
Hoewel er in het vierde kwartaal van 2023 enige verbetering te zien is in de nieuwbouwmarkt, blijft deze nog steeds relatief zwak. In deze periode hebben NVM-makelaars meer dan 6.100 nieuwe woningen verkocht, wat een stijging van 8% betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning bedraagt in het vierde kwartaal van 2023 468.000 euro. Wel heb je als koper meer te kiezen met 19.500 te koop staande nieuwbouwwoningen. Het hoogste aantal sinds begin 2016.

Zeker in de huidige woningmarkt is het belangrijk om te weten wat jouw financiële ruimte is, voordat je op zoek gaat naar een passende woning. We bekijken graag wat je in jouw persoonlijke situatie maximaal verantwoord kan lenen. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie