Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tijdelijk Noodfonds Energie open voor aanvragen

Een half miljoen Nederlandse huishoudens heeft moeite om in de winter de hoge energierekening te betalen. In tegenstelling tot 2023 kan er dit jaar geen energietoeslag worden aangevraagd. Ook geldt geen prijsplafond meer op gas en stroom. Kom je echt in de problemen, dan biedt het Tijdelijk Noodfonds Energie mogelijk uitkomst. Sinds vandaag is aanmelden voor 2024 mogelijk.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in het leven geroepen ter ondersteuning van huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekening. Doel is het voorkomen van schulden door energielasten die uit de pas lopen met het inkomen.

Achtergrond Tijdelijk Noodfonds Energie
Het fonds is in 2022 begonnen, op initiatief van Schuldenlab NL, de Nederlandse Schuldhulproute. Ook de energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall waren betrokken bij de start. Deze en andere energieleveranciers dragen bij aan het noodfonds. Daarnaast ondersteunt de Rijksoverheid met een subsidie.

Gemiddeld € 150 per maand
In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Per huishouden komt dit neer op gemiddeld € 150 per maand. Overigens is ook een groot deel van de aanvragen niet toegewezen, gezien het totaal van 165.000 aanvragen vorig jaar.

Wanneer kom je in aanmerking?
Huishoudens komen in aanmerking als het gezamenlijke inkomen maximaal 200% van het sociaal minimum bedraagt. In de praktijk betekent dit dat het bruto-inkomen per maand lager moet liggen dan €3.200,- voor alleenstaanden of €4.480,- voor samenwonenden. Dit is inclusief vakantiegeld. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de rekening van de energieleverancier hoger is dan 8 tot 10 procent van het maandelijkse bruto-inkomen. Bij welke energieleverancier je zit maakt niet uit voor een beroep op het noodfonds.

Zo werkt het in de praktijk
Een aanvraag kun je doen op de website van het fonds zelf. Na een aanvraag bekijkt het noodfonds de hoogte van de energierekening, in verhouding tot het gezamenlijke inkomen. Loopt dit uit de pas en zijn de kosten niet te dragen? In dat geval wordt een deel van de energierekening voldaan door het fonds. Deze hulp is mogelijk voor een periode van maximaal zes maanden.

Nodige gegevens voor de aanvraag
Een goede voorbereiding zorgt voor een vlotte aanvraag. Naast een e-mailadres en telefoonnummer moet iedereen boven de 18 jaar in je huishouden kunnen inloggen met zijn of haar DigiD. Wat betreft je energielasten heb je de volgende informatie nodig:

  • Energiecontract op naam van een persoon uit het huishouden
  • De naam en het klantnummer van je energieleverancier
  • Het bedrag wat je afgelopen maand betaalde aan je energieleverancier

Heb jij buitensporig hoge energielasten en zie je op tegen de jaarrekening? Raadpleeg de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie voor meer informatie. Mogelijk kom je in aanmerking voor financiële steun.

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie