Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Start met budgetteren voor grip op je financiën

Boodschappen zijn nog steeds duur, de prijzen in de horeca stijgen verder en energielasten nemen een flinke hap uit je huishoudbudget. Reden genoeg om een goed budgetoverzicht op te stellen in het kersverse jaar. Het budgetteren helpt je inzicht te krijgen in je financiële situatie. Bovendien ben je beter in staat om doelen te stellen en je uitgavenpatroon eventueel aan te passen.

Hoe maak je een budgetplan waar je in de praktijk daadwerkelijk iets aan hebt? Met de onderstaande tips ben jij financieel beter voorbereid in 2024.

Bepaal je financiële doelen
Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met het budgetteren. Wil je sparen voor een nieuwe auto, een vakantie, of misschien je studieschuld aflossen? Door doelen te stellen, krijg je een helder beeld van waar je naartoe werkt.

Evalueer je huidige financiële situatie
Kijk naar je inkomsten en uitgaven uit 2023 en neem eventueel ook die van het jaar ervoor mee. Hierdoor weet je beter wat je gemiddeld uitgeeft en met welke inkomsten je rekening kunt houden. Dit helpt om realistische doelen te stellen voor dit jaar.

Maak een lijst van verwachte inkomsten en uitgaven
Schrijf zo gedetailleerd mogelijk op wat je maandelijks verwacht te verdienen en wat je verwachte uitgaven zijn. Denk aan huur, boodschappen, verzekeringen, maar ook aan uitgaven voor uitstapjes, uit eten en de hobby’s die je hebt.

Prioriteer je uitgaven
Sommige uitgaven zijn noodzakelijk, zoals huur en boodschappen. Andere kosten zijn meer een eigen keus, zoals bijvoorbeeld uit eten gaan of shoppen, terwijl je kledingkast al goed gevuld is. Bepaal wat essentieel is en waar je eventueel op kunt besparen.

Stel een spaarplan op
Bepaal een realistisch bedrag dat je elke maand opzij kunt leggen. Dit kan een percentage van je inkomen zijn of een vast bedrag. Het belangrijkste is dat het past binnen je budget en dat je consequent spaart. Stel dan ook niet al te ambitieuze doelen, maar zorg dat je het ook op langere termijn vol kunt houden.

Houd je aan je budget
Uiteraard kun je best een keer meer uitgeven in een maand dan eigenlijk het plan is volgens het budgetplan. Maak van de uitschieters alleen geen gewoonte. Budgetteren vereist de discipline om je aan het plan te houden.

Evalueer en stel het budgetplan eventueel bij
Je financiële situatie kan veranderen in de loop van een jaar. Misschien krijg je een salarisverhoging, gaat de auto plotseling kapot of krijg je te maken met andere onvoorziene uitgaven. Neem daarom regelmatig de tijd om je budget te herzien en aan te passen waar nodig.

Jaarbegroting van het Nibud
Bij het maken van een begroting voor 2024 hoef je zelf niet het wiel uit te vinden. Onder andere het Nibud heeft een handig Excel-bestand waarin je per maand alle verwachte inkomsten en uitgaven kunt opgeven. Na het invullen worden alle getallen automatisch bij elkaar opgeteld. Met het eindresultaat zie je zowel per maand als per jaar wat je uitgaven zijn en hoe deze zich verhouden tot je inkomsten.

Budgetteren in je internetbankieren
Sommige banken bieden ook de mogelijkheid om je uitgaven en inkomsten via internetbankieren of de app van de bank bij te houden. Het voordeel hiervan is dat je minder snel kosten vergeet mee te nemen in de begroting. Wel heb je vaak minder vrijheid om de begroting in te delen en wordt niet altijd even goed rekening gehouden met eenmalige grote uitgaven of kosten.

Wil je meer weten over het opstellen van een doortimmerd budgetplan? Neem een kijkje op de website van het Nibud. Voor zaken als verzekeren en hypotheken ben je bij ons aan het juiste adres.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie