Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Oudere woning kopen? De risico’s van achterstallig onderhoud

Bij het kopen van een woning is het belangrijk om de staat van onderhoud te beoordelen. Het gaat om veel geld en je wilt niet pas na de koop van het huis tegen problemen aanlopen. In de huidige woningmarkt wordt een goede bouwkundige keuring nogal eens overgeslagen. Besef goed dat dit de nodige risico’s oplevert, zeker als het gaat om oudere woningen. Met deze risico’s kun je rekening houden.

Een likje verf aanbrengen of één raam vervangen zijn niet de grootste kostenposten. Bij meer structurele problemen, zoals een zwakke fundering of lekkend dak, loopt de rekening vaak hoog op. Uitgerekend dit zijn problemen die je bij een snelle bezichtiging van de woning niet direct ziet.

Goedkoop kan duurkoop zijn
Een aantrekkelijk geprijsde woning in slechte staat kan op termijn een financiële strop zijn. Je loopt het risico dat de voortdurende reparatie- en onderhoudskosten harder oplopen dan de meerprijs die je zou betalen voor een beter onderhouden woning. Vergelijk het met een goedkope auto waar om de haverklap dingen aan kapot gaan. Ga je toch voor het klushuis of die woning waar al jaren geen groot onderhoud aan verricht is? Neem in dat geval een ruim budget voor werkzaamheden op in de begroting.

Denk aan je gezondheid
Veilig en gezond wonen is lastiger in een slecht onderhouden woning. Problemen zoals schimmel, asbest of loodverf, die vaker voorkomen in oudere en slecht onderhouden woningen, kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Om maar niet te denken aan een steunbalk die naar beneden kan komen of het risico van een instortende fundering.

Mogelijk nadeel bij verzekeren
Is de woning aantoonbaar slecht onderhouden en veroorzaakt dit schade? Je loopt het risico dat deze schade, net als eventuele vervolgschade, niet wordt vergoed door de verzekeraar. Daarnaast kunnen verzekeraars een hogere premie rekenen, omdat ze meer risico lopen bij het verzekeren van woning in een minder goede staat.

Verkopen woning lastiger
Woningen met grotere gebreken, denk aan de eerder genoemde problemen met de fundering, zijn lastiger te verkopen. Eventuele kopers zullen bij het doen van hun bod rekening houden met de kosten voor het achterstallig onderhoud. Naast een lagere opbrengst kan het langer duren voordat zich een koper aandient.

Heb je een huis op het oog? Vraag bij de verkopend makelaar nadrukkelijk na of er in de afgelopen jaren problemen zijn geconstateerd en hoe deze zijn verholpen. Neem ook niet te licht het besluit om een bouwkundige keuring over te slaan. De grootste aankoop in je leven verdient een goede voorbereiding.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie