Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Heeft Henk je huis of auto beschadigd? Regel dit bij stormschade

Het jaar is amper begonnen of de eerste storm van 2024 is al een feit. De storm Henk raasde vannacht met windstoten tot maximaal 110 kilometer per uur door het land. Henk liet een spoor na van omgewaaide bomen, schade aan tuinhekken en woningen. Vooral in de kustprovincies was de schade groot. Heb jij ook stormschade aan de woning, auto of andere bezittingen? Je inboedel- en opstalverzekering kan uitkomst bieden. Dit moet je daarvoor regelen. 

Gemeenten kregen veel meldingen van omgewaaide bomen, takken op wegen en losgewaaide gevels. Vooral in kustprovincies als IJmuiden en Vlissingen was het raak. Daar werd ruim een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten. Rond 02.00 beëindigde het KNMI code oranje die voor het noordwesten was afgegeven.

Wanneer gaat het om een storm?
De officiële definitie van storm is een windkracht van 9 en hoger. Verzekeraars vergoeden echter al bij lagere windsnelheden. Een verzekeraar ziet windstoten met een snelheid van 14 meter per seconde en alles daarboven als storm. Dat staat gelijk aan windkracht 7 en hoger. Op meteorologische websites kun je terugzien of het in jouw regio volgens die definitie gestormd heeft.

Stormschade in en rond je huis
Schade aan spullen in huis vallen onder de inboedelverzekering. Hierbij kan je denken aan een lekkage die schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je meubels. Spullen in de schuur vallen ook onder de gemiddelde inboedelverzekering. Voor schade aan een trampoline, tuinmeubilair of andere losse zaken kan je niet bij jouw inboedelverzekeraar terecht. De planten in je tuin en bestrating zien verzekeraars ook als losstaand en vallen daarom niet onder de dekking van de inboedelverzekering.

Naast spullen kan ook je woning zelf schade oplopen. Zo gaat er geen storm voorbij zonder dat er dakpannen van menig dak waaien. Schade aan het dak, of aan andere vaste onderdelen van je woning, vallen onder de opstalverzekering. Soms is er ook sprake van vervolgschade. Een voorbeeld is water dat je woning in loopt door het beschadigde dak. Ook dergelijke schade kan onder de opstalverzekering vallen.

Verschil koop- en huurwoning
Als eigenaar van een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering. Huurders hoeven zelf geen opstalverzekering te nemen, dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Uiteraard wil de verhuurder niet opdraaien voor schade aan de spullen in een verhuurde woning. Een inboedelverzekering is dan ook eigen keus.

Stormschade aan je auto
De meeste mensen hebben hun auto voor de deur staan. Daar zijn ze kwetsbaar voor rondvliegende takken of andere objecten. Hetzelfde geldt op de weg zelf. Heb je schade aan je auto door storm, dan kan je een schadevergoeding krijgen vanuit een casco (WA+) of all risk autoverzekering. Voorwaarde is onder andere dat de schade buiten je eigen schuld om is veroorzaakt. Laat je de deur openstaan om de boodschappen even binnen te brengen en waait deze uit zijn voegen? Dat valt niet standaard onder de dekking.

Wat te doen bij stormschade?
Heb je schade aan bijvoorbeeld je woning of auto, onderneem snel actie. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

 • Bijtijds melden
  Geef de schade zo snel mogelijk door, eventueel met foto’s. De verzekeraar kan vervolgens beoordelen of er wel of geen inspectie van de schade op locatie nodig is.
 • Vervolgschade zo veel mogelijk beperken
  Het is je eigen verantwoordelijkheid om vervolgschade zo veel mogelijk te beperken. Doe je dit niet, dan kan keert de verzekeraar mogelijk geen schadevergoeding uit.
 • Facturen
  Het kan handig zijn als je facturen of andere bewijzen hebt die de waarde van beschadigde spullen aantonen.
 • Geen achterstallig onderhoud
  Is er sprake van achterstallig onderhoud? De verzekeraar kan besluiten dat dit de schade in de hand heeft gewerkt, als uitsluiting op de dekking.

Met het geven van namen wil wil het KNMI het bewustzijn van gevaarlijk vergroten. Door herkenbaarheid hoopt de instantie zoveel mogelijk mensen te bereiken met waarschuwingen, voordat de storm toeslaat. Na Henk zijn Isha en Jocelyn aan de beurt. Hopelijk blijven ze nog even weg!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie