Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Geld massaal naar spaarrekening verplaatst

In 2023 hebben Nederlandse huishoudens hun banktegoeden verder zien toenemen. Volgens de meest recente gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) steeg het totale bedrag op zowel betaal- als spaarrekeningen bij Nederlandse banken met € 14,9 miljard, waardoor het totaal uitkomt op € 576,3 miljard. Deze groei is echter bescheidener in vergelijking met de spaarwoede tijdens de coronaperiode.

De toename is vergelijkbaar met de groei in de jaren voor de coronapandemie (2013-2019), waar het gemiddelde jaarlijkse groeicijfer ongeveer € 10,1 miljard bedroeg.

Sparen tijdens het covid-tijdperk
Tijdens de coronajaren (2020-2022) sloegen we massaal aan het sparen, met een toename van gemiddeld € 37,8 miljard per jaar. Dit kwam onder andere door de overheidssteun, die de inkomens op peil hield. Daarnaast gaven we minder uit door de lockdowns. In 2022, na het versoepelen van de maatregelen, begon de groei van spaartegoeden al iets af te nemen.

Sparen in het buitenland populairder
Alhoewel de bedragen nog bescheiden zijn, is sparen bij buitenlandse banken populairder geworden in de afgelopen tijd. Dit kan een van de redenen zijn dat de groei van het spaargeld bij Nederlandse banken enigszins getemperd is. Bekijk voordat je in het buitenland spaart goed hoe het zit als de bank failliet gaat. Mogelijk ben je in die situatie minder goed beschermd dan in Nederland, of moet je bij de afhandeling communiceren in een andere taal.

Meer rente overgemaakt
In 2023 is de rentevergoeding op spaarrekeningen fors gestegen. Er werd ruim € 1,7 miljard aan rente bijgeschreven, een verdrievoudiging vergeleken met 2022. Hiermee profiteerden spaarders van de rente, die sinds de zomer van 2022 flink is opgelopen. In historisch perspectief valt de stijging nog tegen. Zo werd in 2012 nog € 6,0 miljard aan rente bijgeschreven, waarna een dalende trend begon.

Verschuiving van betaal- naar spaarrekeningen
Van het totale bedrag van € 576,3 miljard aan banktegoeden van huishoudens, staat bijna 80% (€ 458,9 miljard) op spaarrekeningen, terwijl het resterende deel (€ 117,4 miljard) op betaalrekeningen staat. Opvallend is dat er vooral meer geld op spaarrekeningen is gezet in 2023, ten koste van de betaalrekening. Huishoudens willen met het verschuiven van hun tegoed profiteren van de relatief hoge spaarrente.

Waar krijg je nu de hoogste spaarrente in Nederland?
Als we uitgaan van in Nederland geregistreerde spaarbanken biedt Yapi Kredi Bank 2,5% de hoogste actuele spaarrente. Net daarachter volgt Bunq bank, met een effectieve rente van 2,46% per jaar. Zet je jouw spaargeld vast op een deposito van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar, dan is een rente van 3,3% haalbaar. Bedenk wel dat je in die situatie niet profiteert van een eventuele verdere stijging van de rente, al lijkt een stabilisering of daling van de rente eerder te verwachten in de komende tijd.

Na enkele magere jaren levert sparen eindelijk weer iets op. Heb jij nog het meeste geld op je betaalrekening staan? Dit overboeken naar je spaarrekening is een kleine moeite. Ook bij de grotere banken ontvang je dan in ieder geval rond de 1,5% per jaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie