Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zorgverzekering vergelijken in vijf stappen

Je hebt nog tot eind van het jaar om het besluit te nemen, blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of kies je voor een overstap. Het maken van een switch kan voordeliger zijn, gezien de verschillen in premie tussen de verschillende verzekeraars. Zorg er wel voor dat de verzekering past bij je situatie en aansluit aan je (zorg)wensen. We helpen je op weg met de belangrijkste aandachtspunten bij een eventuele overstap.

Heb je vrije zorgkeuze? Hoe hoog is de vergoeding bij welke zorg en is een verhoogd eigen risico handig? Vragen die je kunt hebben bij het vergelijken van de zorgverzekering voor volgend jaar. Niet alleen de laagste premie telt. 



1. Zet je zorgbehoeftes op een rij
Je kunt niet exact voorspellen welke zorg jij nodig hebt volgend jaar. Toch kun je vaak je wel een inschatting maken. Heb je bijvoorbeeld in de afgelopen jaren regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht? De kans is groot dat je dat ook dit jaar weer nodig hebt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld medicijnen, een behandeltraject bij een medisch specialist of gebitsproblemen. Heb je een lijstje gemaakt? Ga vervolgens na welke zorg onder de basiszorgverzekering 2024 valt en welke zorg je aanvullend moet verzekeren. 

2. Aanvullende zorgverzekering nodig of niet? 
De kans is groot dat niet al je zorgbehoeftes onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts, fysiotherapie of brillen en contactlenzen. Voor deze zorg kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. 

Houd in je achterhoofd dat je aanvullende zorg vaak niet volledig vergoed krijgt. In dat geval is de rekening deels voor jezelf. Bereken daarnaast of je de specifieke zorg niet beter zelf kunt betalen. Soms ben je met een aanvullende zorgverzekering duurder uit. In dit artikel lees je meer over een aanvullende zorgverzekering. 

3. Bepaal de vorm van je basiszorgverzekering
Iedereen is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. De dekking van deze basis is bij elke verzekeraar hetzelfde. De vorm kan verschillen. Bijvoorbeeld de keuzevrijheid in zorgverleners. Met een restitutiepolis heb je volledige vrije keuze. Een naturapolis biedt minder vrijheid. Vanzelfsprekend is een polis met een volledig vrije keuze duurder. 

Voordat je zorg vergoed krijgt, bepaal je eerst je verplichte eigen risico. Volgend jaar is deze, net als in 2023, vastgesteld op €385. Je kunt de premie van de basiszorgverzekering drukken door je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit is vooral een goede optie als je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Lees in dit eerdere artikel meer of het verhogen van je eigen risico handig is in jouw situatie. 

4. Zorgverzekering 2024 vergelijken
In voorgaande stappen heb je je wensen in kaart gebracht. Nu is het tijd om alle verzekeraars te vergelijken op premie en voorwaarden. Vergeet bij het vergelijken niet te checken bij welke zorgaanbieders je terecht kunt. Wil je graag naar het ziekenhuis bij jou in de buurt? Kies dan voor een verzekeraar die afspraken heeft met dat ziekenhuis, zodat je achteraf geen gepeperde rekening op je deurmat aantreft. 

5. Blijven of overstappen
Tijd om de knoop door te hakken. Voldoet je huidige verzekering aan je wensen of is het tijd om over te stappen? Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering voor 2024 kan tot en met 31 december. Je kunt natuurlijk ook bij je huidige zorgverzekeraar wijzigingen maken in de soort polis of je eigen risico. 

Het vergelijken van je zorgverzekering is even werk maar kan de moeite lonen. De premies tussen verschillende zorgverzekering kunnen fors verschillen. Zeker als het om meerdere personen gaat of wanneer je relatief veel zorg nodig hebt, is vergelijken geen overbodige luxe. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie