Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Schade door vuurwerk? Dit moet je weten

Ieder jaar is het weer raak. Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks veel schade aan woningen, auto’s en andere zaken. Het kostenplaatje loopt in de miljoenen. Lang niet altijd komt dit door onverantwoord gebruik. Denk aan de pot die toch omvalt, terwijl je hem wel stevig neer had gezet. Welke schade valt onder de dekking van een verzekering en wat kun je zelf doen om het risico op schade zo klein mogelijk te maken?

In ieder geval 16 gemeenten hebben dit jaar al aangegeven een vuurwerkverbod in te stellen. Dit zijn er 4 meer dan vorig jaar. Nieuw dit jaar is het verbod in Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven. In de meeste gemeenten is het zelf afsteken van vuurwerk wel toegestaan, ook al is de kans groot dat steeds meer plaatsen in de toekomst kiezen voor het organiseren van een centrale vuurwerkshow.

Schade aan je woning door vuurwerk
In 2022 bedroeg de door vuurwerk veroorzaakte schade rond de 10 miljoen euro. Wat als jij te maken krijgt met schade? De opstalverzekering beschermt je tegen schade aan je huis. Ook schade door explosies of brand vallen hieronder, inclusief smelten of schroeien. Spullen binnen of rond je huis zijn over het algemeen gedekt door je inboedelverzekering. Let er wel op dat spullen die buiten staan, zoals bijvoorbeeld tuinmeubilair, niet standaard zijn inbegrepen.

Schade aan je auto door vuurwerk
Voor auto's is het belangrijk om te weten dat vuurwerkschade alleen gedekt is onder WA-casco of allrisk verzekeringen, niet onder een standaard WA-verzekering. Het claimen van dergelijke schade heeft meestal geen invloed op je no-claimkorting. Wel kan het gevolgen hebben voor je schadevrije jaren, vooral bij lakschade. Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt hier geen dekking.

Voorkom vuurwerkschade
Gelukkig zijn er manieren om vuurwerkschade te voorkomen: houd ramen en deuren gesloten en plak je brievenbus af. Zet daarnaast je afvalcontainers op een veilige plek en houd blusmateriaal bij de hand. Woon je aan een drukke straat en kun je de auto op een rustigere plek kwijt? De kans op vernielingen of schade door vuurwerk is daar kleiner.

Wat als jij zelf schade met vuurwerk veroorzaakt?
Ben je zelf ook van plan om vuurwerk af te steken? Zelfs als je dit zo veilig mogelijk doet, kun je schade aan anderen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de pot die omvalt en de auto van de buren onder schot neemt. In die situatie kan een aansprakelijkheidsverzekering mogelijk uitkomst bieden. Let er wel op dat je de instructies op de verpakking opvolgt. Bij roekeloos gebruik of het afsteken van illegaal vuurwerk kost het je mogelijk de dekking van de verzekering.

Vandalisme en je verzekering
Vooral in drukke steden kan vandalisme tijdens de jaarwisseling leiden tot flinke schade. Verzekeringsmaatschappijen bieden hier vaak alleen dekking voor als vandalen zonder toestemming je woning in zijn gekomen, of daar een poging toe gedaan hebben. Zaken als een vernielde schutting vallen hier bijvoorbeeld niet onder.

Rond de jaarwisseling loop je meer kans op schade aan je auto of huis. Zorg dus dat je van tevoren maatregelen neemt om dit risico te verkleinen. Een goede woon- of autoverzekering zorgt voor meer zekerheid als je toch te maken krijgt met schade. Neem voor meer informatie over passende verzekeringen in jouw situatie vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie