Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Met deze tips is je huis winterklaar

De winter klopt alweer op de deur. Is jouw woning al winterklaar? Vorst, sneeuw en andere winterse invloeden kunnen zorgen voor lekkages en andere problemen. Een goede voorbereiding op de winter verkleint dit risico. Met deze tips maakt je jouw woning winterklaar, zodat jij straks ontspannen aan de kerstmaaltijd zit.

Veel maatregelen zijn eenvoudig door te voeren, al dan niet zelf. Een overzicht van de meest gebruikelijke voorbereidingen is:

Schoorsteeninspectie
Voordat je de open haard weer regelmatig gaat gebruiken, is het belangrijk deze te laten inspecteren en reinigen door een expert. Vraag ook altijd om een bewijs van de werkzaamheden. De verzekeraar kan hierom vragen in het geval van brandschade.

Verwarming onder de loep
Laat je cv-ketel jaarlijks inspecteren door een professional. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je systeem efficiënt werkt en grote problemen uitblijven.

Dakinspectie
Haal het vuil, zoals bladeren en mos, uit je dakgoot. Als het regenwater niet goed wegloopt, kan dat lekkages veroorzaken. Daarnaast kan de dakgoot scheuren als het water bevriest.
Als je toch bezig bent met de dakgoot, controleer dan ook even je dak op beschadigingen. Door kleine beschadigingen op tijd te repareren, kun je erger voorkomen.

Buitenkranen uitschakelen
Sluit de watertoevoer naar buitenkranen af en laat de leidingen leeglopen om bevriezing en daarmee mogelijke lekkages te voorkomen.

Wees alert op lekkages
Kijk binnen ook regelmatig of er tekenen van beginnende lekkages zijn. Zie je ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld op de plafonds of muren, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak. Hier kun je eventueel professionele hulp bij inschakelen. Door problemen op tijd te verhelpen, kun je erger voorkomen.

Energiebesparende maatregelen
Naast het onderhoud aan je huis, is het ook belangrijk om een fijne leefomgeving te creëren. In de winter zijn we over het algemeen vaker thuis dan in de zomer. Naast de warmte blijft energiebesparing een belangrijk thema. Ook hiervoor hebben we een aantal tips:

  • Isoleer met zorg
    De isolatie van je huis is het belangrijkste wapen tegen koude lucht en hoge energierekeningen. Controleer of je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn. Het verbeteren van de isolatie is vaak een grote klus, maar daarna heb je jaren plezier van het resultaat. Naast de grote oppervlakten zoals de muren, kun je ook kijken naar kleinere kieren die tocht veroorzaken. Zo kun je tochtstrips gebruiken bij de deuren en kieren bij de ramen dichtkitten. Dat zorgt voor meer warmte en minder energiekosten.
  • Een slimme thermostaat
    Overweeg de aanschaf van een slimme thermostaat. Met dit handige apparaat kun je de temperatuur in je huis plannen op basis van je dagelijkse routines, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.
  • Ventilatie voor frisse lucht
    Om de warmte binnen te houden en energie te besparen, wil je ramen en deuren natuurlijk zo goed mogelijk dicht houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo zorg je voor een goede luchtkwaliteit - dat is beter voor je gezondheid - en voorkom je vochtproblemen in huis. Af en toe even een raampje open is dus heel goed voor jou en je huis. Zelfs als de buitentemperatuur laag is.

Goed onderhoud aan je woning is sowieso verstandig, ongeacht het seizoen. Wel is de winter een categorie apart. Zorg dat jouw huis goed voorbereid de feestdagen tegemoet gaat.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie