Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hogere maximale hypotheek met beter energielabel

Vanaf 1 januari 2024 gaat het energielabel een rol spelen bij de hoogte van een maximale hypotheek. Des te beter het energielabel, des te meer je kunt lenen. Bij een zeer energiezuinige woning kan het verschil oplopen tot maar liefst € 50.000. Daarnaast wijzigen ook de leenmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.

Vlak nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, stegen de tarieven voor energie fors. Ondanks een daling zijn de energietarieven nog hoger dan voor de start van de oorlog begon. Elke euro die je kwijt bent aan je energierekening, kun je niet aan je hypotheek uitgeven. Om die reden wordt je maximale leenruimte vanaf 2024 niet alleen gekoppeld aan je inkomen, waarde van de woning en hypotheekrente, maar ook aan het energielabel. Zo sluit de maximale hypotheek beter aan op de financiële ruimte die huishoudens daadwerkelijk hebben, aldus Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.

Hogere maximale hypotheek bij energiezuinigere woningen
Wie een energiezuinigere woning heeft, kan daardoor meer besteden aan een hypotheek, waardoor er meer geleend kan worden. Voor woningen met label C en D is dit € 5.000. Het kan oplopen tot € 50.000 als je een woning hebt met A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal tien jaar. In onderstaande tabel zie je terug wat het effect is voor de andere energielabels.

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend kan worden

E, F, G

€ 0

C, D

€  5.000

A, B

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

A+++

€ 30.000

A++++ zonder energieprestatiegarantie

€ 40.000

A++++ met energieprestatiegarantie van 10 jaar

€ 50.000


Voorbeeld nieuwe maximale leenruimte
Stel jij hebt een woning op het oog die voor € 390.000 te koop staat. De woning is getaxeerd op € 400.000. Op basis van je inkomen kun je echter maximaal € 375.000 lenen. Omdat de woning die je het oog hebt label B heeft, kun je € 10.000 extra lenen. Nu hoef je niet € 15.000 uit eigen zak te betalen, maar € 5.000. Is de getaxeerde waarde van de woning echter € 375.000. Dan blijft dat het maximale leenbedrag. Je kunt namelijk niet meer lenen dan de woningwaarde.

Extra leenbedrag energiebesparende maatregelen afhankelijk energielabel
Wil je je huis energiezuiniger maken? Dit jaar kun je daar, onder voorwaarden, € 9.000 extra voor lenen. In 2024 wordt het extra leenbedrag afhankelijk van het energielabel. Voor woningen met een lager energielabel kun je juist meer lenen, vergeleken met woningen met een beter energielabel. Wat hetzelfde blijft, is dat het extra te lenen bedrag wordt gestort in een duurzaamheidsdepot of bouwdepot. Zo is de geldverstrekker er zeker van dat het extra leenbedrag daadwerkelijk wordt gebruikt voor de verduurzaming van de woning.

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend kan worden

E, F, G

€ 20.000

C, D

€ 15.000

A, B

€ 10.000

A+, A++

€ 10.000

A+++

€ 10.000

A++++ zonder energieprestatiegarantie

€ 0

A++++ met energieprestatiegarantie van 10 jaar

€ 0


Voorbeeld energiebesparende maatregelen
Als we teruggaan naar het vorige voorbeeld kun je in 2024 maximaal € 385.000 lenen. Wanneer je na de aankoop de woning wilt verduurzamen en je voldoet aan de voorwaarden, kun je nogmaals € 10.000 extra lenen. Deze € 10.000 wordt wel in een bouwdepot gestopt. Je hebt dus nog steeds eigen geld nodig om de overige € 5.000 voor de aankoop te bekostigen. Vergeet ook de kosten koper niet.

Niet iedereen is enthousiast
Hoewel het fijn is dat er meer geleend kan worden voor een woning, is er ook kritiek op de plannen. Als mensen meer kunnen lenen, wordt dat meestal ook gedaan. Dit kan er voor zorgen dat de woningprijzen verder zullen stijgen.

Overweeg je een woning te kopen? Een eerste logische stap in het koopproces is weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo kun je gerichter zoeken naar een woning. Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen in 2023 en hoe de situatie wijzigt in 2024? We brengen het graag voor je in kaart. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie