Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat maakt het kopen van een appartement anders?

Een appartement heeft verschillende voordelen. Zo wordt groot onderhoud gezamenlijk geregeld en zijn er vaak veel faciliteiten dichtbij. Let er op dat het kopen van een appartement in sommige opzichten anders is dan de koop van een ander type woning. Zorg dat je op de hoogte bent van de verschillen, zodat je weloverwogen kiest voor een appartement.

Gedeeld bezit
Het ‘appartementsrecht’ is misschien wel het belangrijkste verschil tussen het kopen van een appartement en woning. In plaats van het kopen van één afzonderlijke woning, koop je het recht om een deel, van een groter gebouw of complex, te gebruiken. Dit betekent dat je de eigenaar wordt van een stukje van het hele pand, samen met andere appartementseigenaren.

Vereniging van Eigenaren
Een direct gevolg van het gedeelde bezit, is de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bijna elk appartementscomplex heeft een VvE, die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk hierbij aan de lift, het trappenhuis en het dak.

Als appartementseigenaar betaal je maandelijks of jaarlijks een bijdrage aan deze vereniging. Voordat je een appartement koopt, is het belangrijk om de financiële gezondheid en kwaliteit van de VvE te onderzoeken. Vraag gerust aan de verkoper hoe het onderhoud in de afgelopen jaren is opgepakt.

De unieke kenmerken van een appartement
Een appartement verschilt ook qua woonbeleving van een eengezinswoning. Appartementen hebben vaak gedeelde muren, vloeren en plafonds. Dit betekent onder andere dat geluidsoverlast een punt van zorg kan zijn. Zeker wanneer je geen burengeluiden gewend bent, is het een goed idee om het appartement dat je op het oog hebt op verschillende tijdstippen te bezoeken. Zo weet je ook hoe het is als de buren ‘s avonds thuis zijn.

Hypotheek voor appartementen
Bij het regelen van een hypotheek kunnen geldverstrekkers voor appartementen afwijkende eisen stellen. Dit geldt vooral voor complexen waarin veel appartementen verhuurd worden. Daarnaast kan de waarde van een appartement meer beïnvloed worden door de staat en het beheer van het hele gebouw en de omgeving.

Overweeg je het kopen van een appartement en ben je benieuwd naar de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie? We helpen je graag bij het in kaar brengen van je maximale hypotheek. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie