Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Voorkom onderverzekering bij hoge inflatie

Door de inflatie in de afgelopen tijd zijn veel zaken fors duurder geworden. De kans is bijvoorbeeld groot dat het herbouwen van een bedrijfspand op dit moment veel meer kost dan voorheen. Hetzelfde geldt voor het vervangen van je inventaris of de goederen die je in opslag hebt. Door de hoge inflatie ligt onderverzekering op de loer. Wat kun je hiertegen doen?

Bij het afsluiten van bepaalde verzekeringen wordt vooraf een verzekerde som bepaald. Een gebouwenverzekering is hier een goed voorbeeld van. Gaat jouw pand door een brand verloren, dan moet de verzekeraar voldoende uitkeren om deze te herbouwen. Daarom wordt vooraf bepaald wat de herbouwwaarde is. Blijkt in werkelijkheid de opgegeven herbouwwaarde te laag? Dan krijg je minder vergoed dan nodig is voor het actuele kostenplaatje voor herbouw.

Voorbeeld onderverzekering
Stel je bedrijfspand is verzekerd voor een bedrag van € 400.000. Na een forse brand komt een schade-expert de schade opnemen. Daarnaast stelt hij ook de herbouwwaarde vast. Deze wordt door inflatie nu geschat op € 600.000. De schade aan het pand wordt getaxeerd op € 200.000.

Het lijkt logisch om te denken dat je € 200.000 krijgt van de verzekeraar. Dit is echter niet het geval. De verzekeringspremie is namelijk gebaseerd op het verzekerde bedrag van € 400.000. Kortom, de verzekering is gebaseerd op deze eerdere taxatie en je bent onderverzekerd. De schadevergoeding wordt hierdoor ook in verhouding uitgekeerd. Zo ontvang je nu mogelijk maximaal € 133.333 (400.000/600.000*200.000). De overige € 66.667 is voor eigen rekening bij het herstellen van de schade.

Onderverzekering en je zakelijke verzekeringen
Onderverzekering komt niet alleen voor bij de gebouwenverzekering. Ook de prijzen van veel goederen en diensten zijn gestegen. Hierdoor loop je het risico op onderverzekering op je inventaris- en goederenverzekering. Ook bij een bedrijfsschadeverzekering dreigt onderverzekering. Dit doet zich voor als er geen juiste inschatting wordt gemaakt van het risico op bedrijfsschade.

Hoe beperk je het risico op onderverzekering?
De gevolgen van onderverzekering kunnen fors zijn. Bij schade krijg je mogelijk geen volledige vergoeding. Onderverzekering is vaak goed te voorkomen. Wij kunnen je adviseren over het terugbrengen van dit risico. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele garantie tegen onderverzekering. Hierbij wordt het verzekerde bedrag jaarlijks geïndexeerd. De exacte invulling van deze garantie kan per verzekeraar verschillen.

Hoger bedrag verzekeren ook een risico
Bij het afsluiten van een verzekering bewust een hoger bedrag verzekeren dan de waarde van het pand of de goederen op dat moment? Dat lijkt handig met het oog op mogelijke prijsstijgingen. Toch is het niet aan te raden. Bij schade krijg je alleen de werkelijk geleden schade vergoed. Is je bedrijfspand voor € 600.000 verzekerd, maar is de herbouwwaarde € 400.000? Dan krijg je bij het volledig afbranden van het gebouw enkel € 400.000 uitgekeerd. Je betaalt dan ook onnodig veel premie als je hebt gekozen voor een hoger verzekerd bedrag.

Zelfs met een garantie tegen onderverzekering moet je jouw verzekeringspolissen actueel houden voor het behouden van deze bescherming tegen inflatie. Wil je weten of jouw verzekeringen aansluiten op de risico’s die jouw bedrijf loopt? We helpen je graag verder met een check en deskundig advies. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie