Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Sprake van een arbeidsongeval? Regel deze zaken

Als werkgever heb je een zorgplicht richting je werknemers. Zo moet je de nodige maatregelen nemen voor een veilige werkomgeving. Desondanks komen er geregeld ongevallen op de werkvloer voor. Dit moet jij regelen als het onverhoopt toch mis gaat. 

Ook op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje. Zodra er tijdens werktijd iets gebeurt met één van je werknemers, waaronder ook zzp’ers, uitzendkrachten en vrijwilliger, ben jij mogelijk aansprakelijk. Direct na het ongeval staat allereerst de zorg voor de werknemer voorop. Zodra dit geregeld is, moet er veel gebeuren om het ongeval goed af te handelen.

Ongevallenrapport opstellen
Stel om te beginnen zo snel mogelijk na het bedrijfsongeval een ongevallenrapport op. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je voldoende hebt gedaan om het ongeval te voorkomen. Dit rapport kan later goed van pas komen bij de communicatie met de verzekeraar. In het rapport moet in ieder geval het volgende staan:

  • Een beschrijving van het ongeluk
  • De oorzaak van het ongeluk
  • De maatregelen die jij hebt genomen om dergelijke ongelukken te voorkomen

Eventueel de arbeidsinspectie informeren
Bij ernstige ongevallen ben je verplicht de arbeidsinspectie op de hoogte te stellen. Dit is verplicht als een werknemer tijdens werktijd overlijdt, blijvend letsel oploopt of opgenomen wordt in het ziekenhuis (ook dagopname). Vervolg beslist de arbeidsinspectie welke vervolgstappen nodig zijn, zoals extra onderzoek of het opleggen van een sanctie. Meld je een ongeval niet bij de arbeidsinspectie? In dat geval riskeer je een boete opgelegd van maximaal € 50.000.

Meld het arbeidsongeval bij je verzekeraar
Neem na het bedrijfongeval ook contact op met je aansprakelijkheidsverzekeraar. Afhankelijk van de situatie kan dit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), wegam/wegas verzekering of schade verzekering inzittende (SVI) zijn. Meld het ongeval zo snel mogelijk. In de verzekeringsvoorwaarden kunnen namelijk beperkingen zijn opgenomen als je dit te laat doet.

Wat kun je verwachten van je verzekeraar?
Na een ongeval zal de verzekeraar nagaan of je gehandeld hebt volgens de voorwaarden van de verzekering. Denk aan het op tijd melden van het ongeval, het zorg dragen voor een veilige werkplek en voldoende toezicht op een veilige werkwijze. De verzekeraar wil graag zo specifiek mogelijk weten wat er is gebeurd. Het opstellen van een ongevallenrapport helpt hierbij. Daarnaast is het handig om foto’s te nemen en getuigenverklaringen op te stellen. Aan de hand daarvan kan beoordeeld worden of je aansprakelijk bent. Reken er ook op dat de verzekeraar een schade-expert langs kan sturen.

Heb je je aan de voorwaarden van de verzekering gehouden en ben jij aansprakelijk voor het ongeval? In dat geval kan je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering voor het vergoeden van de schade.

De kosten van een ongeval op de werkvloer kunnen flink oplopen. Gelukkig kun je jezelf hier goed tegen verzekeren. Zorg echter wel dat je de regels kent. Ben je benieuwd welke risico’s jij loopt en welke verzekering hierop aansluit? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen je adviseren en ondersteunen waar nodig.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie