Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Pensioenregeling belangrijk in deze arbeidsmarkt

Valt jouw onderneming niet binnen een bepaalde cao of een bepaalde beroepsgroep waarbij een pensioenregeling verplicht is? Dan ben je niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden. Toch kan het verstandig zijn dit wel te doen. Zeker als je verlegen zit om personeel. De kans is dan groter dat je werknemers binnen houdt of aantrekt als je een pensioenregeling aanbiedt. 

BrightPensioen liet onlangs onderzoek doen naar werkgevers die geen pensioenvoorziening aanbieden. Daaruit bleek dat 43% van de werkgevers denkt dat er wel eens een sollicitant is afgehaakt omdat er geen pensioenvoorziening werd aangeboden. Ook zou 40% zelfs werknemers om die reden vertrokken zijn. Het hebben van een pensioenvoorziening kan soms doorslaggevend zijn om personeel aan te trekken of te behouden.

Voor- en nadelen aanbieden pensioenregeling
Overweeg je een pensioenregeling aan te bieden? Dan is het goed enkele voor- en nadelen te weten. We zetten er een paar voor je op een rij:

Voordelen

Nadelen

Je wordt een aantrekkelijkere werkgever      

Het is een forse kostenpost

Je bindt werknemers aan je organisatie

Het kost veel tijd om het pensioen te regelen


Pensioenbijdrage bepalen

Je hebt een kleine vinger in de pap in hoeveel je bijdraagt aan het pensioen. De hoogte van de pensioenbijdrage is namelijk afhankelijk van twee factoren waar jij geen invloed op hebt. De hoogte van het pensioengevend salaris en de AOW-drempel. Het pensioengevend salaris is het brutojaarsalaris van de werknemer, inclusief vakantiegeld. De AOW-drempel, die wordt bepaald door de overheid, haal je vervolgens af van het pensioengevend salaris.

Over het bedrag dat overblijft, kun je de pensioenbijdrage berekenen. In het nieuwe pensioenakkoord mag dit tot maximaal 30% van het overgebleven bedrag. Vervolgens kun je zelf bepalen hoeveel premie je als werkgever gaat betalen en hoeveel voor rekening van de werknemer komt. Veel werkgevers kiezen voor een verhouding van twee derde voor de werkgever en een derde voor de werknemer.

Voorbeeld kosten pensioenbijdrage
Stel een medewerker heeft een bruto jaarsalaris van € 45.000. De AOW-drempel is in 2023 € 16.322. Dan blijft er € 28.678 over waarover je tussen de 1% en 30% mag rekenen voor het pensioen. Stel, je gaat voor een percentage van 15% dan is de pensioenbijdrage € 4.301,7. Dan mag je nog bepalen hoeveel jij daarvan betaalt en welk deel de werknemer. Neem jij twee derde voor je rekening dan betaal je € 2.867,80 voor die werknemer. Heb jij 20 werknemers in dienst die allemaal evenveel verdienen? Dan loopt de bijdrage op tot wel € 57.356.

Uiteraard kun je de pensioenbijdrage flink versoberen door een lager percentage te rekenen voor het pensioen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen dat de werknemer zelf meer bijdraagt.

Pensioen aanbieden kost tijd
Het regelen van een pensioen voor je werknemers kost veel tijd. Inventariseer of er behoefte is aan een pensioenregeling en hoe die er idealiter uit zou zien. Daarnaast is het landschap van pensioenen erg complex. Uiteraard kunnen wij je helpen bij het vormgeven van pensioenregeling. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Ook kunnen we je helpen bij het onderhouden van de pensioenregeling.

Door een pensioenregeling aan te bieden aan je werknemers kun je je als werkgever onderscheiden. Het is namelijk een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Hoewel het tijd kost om een pensioenregeling op te zetten, profiteer je er over het algemeen lang van

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie