Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat maakt een zakelijke hypotheek anders?

Ben je van plan om een bedrijfspand te kopen of wil je jouw bestaande pand verbouwen? Met een zakelijke hypotheek kun je de financiering regelen. Dit type hypotheek is anders dan die voor het kopen van een particuliere woning. Zo verschilt het aanvraagproces, de aansprakelijkheid en doorgaans ook de rente. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij. 

Doel van de lening

 • Gewone hypotheek: Deze wordt gebruikt om een woonhuis te financieren voor persoonlijk gebruik.
 • Zakelijke hypotheek: Deze wordt gebruikt om commercieel vastgoed of een zakelijk pand te financieren voor zakelijk gebruik. Dit kan bijvoorbeeld een kantoor, winkelruimte of fabriek zijn.

Leningnemer

 • Gewone hypotheek: De leningnemer is over het algemeen een individu of een gezin dat het huis wil kopen.
 • Zakelijke hypotheek: De leningnemer is een bedrijf of een ondernemer die het zakelijke pand wil kopen of ontwikkelen.

Rentetarieven en voorwaarden

 • Gewone hypotheek: De rentetarieven en voorwaarden voor gewone hypotheken kunnen variëren, maar ze worden meestal beïnvloed door de kredietwaardigheid van de leningnemer en de huidige marktomstandigheden.
 • Zakelijke hypotheek: Zakelijke hypotheken hebben vaak andere rentetarieven en voorwaarden dan gewone hypotheken. Ze kunnen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het type zakelijk onroerend goed, de financiële stabiliteit van het bedrijf en verwachte inkomsten uit het pand.

Aanvraagproces

 • Gewone hypotheek: Voor het aanvragen van een gewone hypotheek wordt vooral gekeken naar de inkomsten uit dienstverband, in combinatie met eventuele schulden.
 • Zakelijke hypotheek: Het aanvragen van een zakelijke hypotheek is doorgaans complexer. Zowel de financiële situatie van het bedrijf als de levensvatbaarheid en het toekomstperspectief spelen een belangrijke rol. Ook de ervaring en eerdere successen van de ondernemer kan verschil maken.

Risico en aansprakelijkheid

 • Gewone hypotheek: Bij een gewone hypotheek ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schuld en geldt het huis doorgaans als onderpand.
 • Zakelijke hypotheek: Bij een zakelijke hypotheek is de aansprakelijkheid meestal beperkt tot het zakelijke pand, en de leningnemer is doorgaans een BV, VOF of ander type bedrijf, niet een individu.

Implicaties belasting

 • Gewone hypotheek: Er zijn bepaalde specifieke belastingvoordelen verbonden aan het bezitten van een woning, waaronder hypotheekrenteaftrek.
 • Zakelijke hypotheek: De invloed van een zakelijke hypotheek op de belasting kan variëren, afhankelijk van het zakelijke gebruik van het pand en de lokale belastingregels. Hypotheekrenteaftrek is niet aan de orde.

Over het algemeen zijn zakelijke hypotheken complexer dan gewone hypotheken. Dit vanwege de zakelijke aard van het onroerend goed en de financieringsbehoefte. De financiële en juridische implicaties van een zakelijke hypotheek zijn vaak ook groter. Heb je behoefte aan zakelijke financiering? We brengen graag de mogelijkheden voor je in kaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie