Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vakantiedagen over? Dit kun je ermee

De zomervakantie zit er voor veel mensen alweer (bijna) op. Ben je dit jaar niet op vakantie geweest of heb je het bij een weekendje weg gehouden? De kans is groot dat je niet al jouw vakantiedagen gebruikt. Je kunt overtollige dagen uit laten betalen of alsnog later een vakantie naar de zon boeken. Houd wel rekening met de regels rond het uitbetalen van overtollige vakantiedagen of het oppotten ervan. 

Het recht op vakantie bestaat nog niet lang. Onze voorouders stonden in het verleden op de barricades om de betaalde vakantie, die we nu kennen, te eisen. De paar dagen in het jaar waren hard nodig om het werk even los te laten. Om een ‘echte’ vakantie mogelijk te maken, werd eind jaren ‘60 vakantiegeld verplicht gesteld. Daar profiteer jij nu nog van. 

Sparen of verduurzamen met vakantiegeld?
Vandaag de dag wordt het vakantiegeld niet niet alleen gebruikt voor de vakantie, blijkt uit eerdere onderzoeken van bijvoorbeeld het Nibud. Een deel van het spaargeld gaat direct naar de spaarrekening als extra buffer. Andere populaire bestedingen zijn het aflossen van schulden of huishoudelijke uitgaven. Naar verwachting zal het nodige vakantiegeld ingezet worden voor het verduurzamen van woningen of andere woningaanpassingen. 

Niet alle vakantiedagen mogen uitbetaald worden 
Heb je voorlopig geen vakantieplannen en zit je toch al ruim in je dagen? Houd er rekening mee dat alleen de bovenwettelijke vakantiedagen uitbetaald kunnen worden. Vakantiedagen zijn verdeeld in wettelijke en bovenwettelijke dagen. De wettelijke dagen zijn vastgesteld door de overheid. Iedere werknemer heeft recht op in ieder geval vier weken vakantie. Dit gaat uiteraard naar rato. Werk jij 4 dagen in de week, dan is het aantal dagen daarop afgestemd. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen die je extra krijgt van je werkgever. Naast het voorgaande punt moet je extra belasting betalen over de uitgekeerde vakantiedagen.

Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar
Je vakantiedagen oppotten voor volgend jaar is ook maar beperkt mogelijk. Zo hebben wettelijke vakantiedagen een houdbaarheid van een half jaar. Dit betekent dat je de wettelijke vakantiedagen van 2023 voor 1 juli 2021 moet gebruiken. Bij uitzondering geldt een houdbaarheid van vijf jaar. Bijvoorbeeld als je niet in staat was om wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen door ziekte. Of omdat je werkgever het onmogelijk maakte om (voldoende) vakantie op te nemen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn sowieso vijf jaar houdbaar. 

Hoeveel ADV dagen mag je meenemen naar volgend jaar?
Arbeidsduurverkorting (ADV) bouw je op door meer uren te werken dan dat in de arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Voor deze dagen bestaat geen wettelijke verjaringstermijn. Mogelijk kun je deze dagen meenemen naar een volgend jaar. Dit hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever. Check hiervoor je arbeidscontract of cao. Is er niets vastgelegd? Dan blijven de dagen staan en kunnen ze niet komen te vervallen. ADV of ATV dagen mogen uitbetaald worden tijdens het dienstverband, tenzij de cao anders bepaalt. In principe is een werkgever niet verplicht om openstaande deze uren uit te betalen, tenzij hier specifieke afspraken over gemaakt zijn.

Je vakantiedagen laten uitbetalen of oppotten is gedeeltelijk mogelijk. Maak wel een goede afweging. Na aftrek van de belasting kan het resultaat van uitbetalen tegenvallen. Na de berekening is een weekje weg soms toch opeens een goed alternatief.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie