Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Nieuwe auto gekocht? Let op de nieuwwaarderegeling

Vol trots stap je dagelijks in je nog relatief nieuwe auto. Totdat de auto op een dag niet meer op de standaard parkeerplek staat. Gestolen en onvindbaar. Welke vergoeding je ontvangt vanuit de verzekeraar, hangt onder meer af van de nieuwwaarderegeling. 

Doe om te beginnen zo snel mogelijk aangifte van autodiefstal bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen via 088-0087444. Je stelt dan in één keer zowel de politie als verzekeraar op de hoogte. Met de aangifte vergroot je de kans op het terugvinden van je auto. Daarnaast voorkom je dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schade die na de diefstal wordt veroorzaakt.

Met alleen een WA-verzekering is diefstal niet gedekt
Als je enkel een WA-verzekering hebt afgesloten, valt diefstal niet onder de dekking. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je bij anderen veroorzaakt. Ook als je alleen WA-verzekerd bent, is het belangrijk dat je meteen aangifte van de diefstal doet en het doorgeeft aan je verzekeraar. Met een beperkt casco of all risk autoverzekering is het gevolg van diefstal wel gedekt. De exacte vergoeding hangt onder andere af van de leeftijd van je auto en de mogelijke nieuwwaarderegeling.

Nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto’s
Heb je jouw nieuwe auto total loss gereden of is deze gestolen? Met de nieuwwaarderegeling krijg je in die situatie een schadevergoeding waarmee je dezelfde auto weer nieuw kunt kopen. Kortom, de vergoeding is gelijk aan de nieuwwaarde. De meeste verzekeraars houden een nieuwwaarderegeling van één jaar aan. Vaak is het mogelijk om deze termijn te verlengen met maximaal twee jaar. Reken dan wel op een hogere premie.

Dagwaarderegeling valt vaak een stuk lager uit
Wanneer de nieuwwaarderegeling niet (meer) van toepassing is, wordt bij diefstal of total loss uitgegaan van de dagwaarde. De dagwaarde is de waarde die je auto had vlak voor hij gestolen of total loss werd verklaard. Hierbij worden ook de afschrijving van de auto en mogelijke garanties meegerekend. Vervolgens blijft er vaak onvoldoende over om een gelijke auto opnieuw te kopen.

Aanschafwaarderegeling en gelijkwaardige autoregeling
Een nieuwwaarderegeling is alleen voor nieuwe auto’s. Voor tweedehandsauto’s is de aanschafwaarderegeling een vergelijkbaar alternatief. In geval van diefstal of total loss krijg je het bedrag vergoed dat je hebt betaald bij aanschaf van de tweedehands auto. Ook hier geldt over het algemeen een beperking van één tot drie jaar. Bij een enkele verzekeraar kun je ook kiezen voor een gelijkwaardige autoregeling. In dat geval krijg je een bedrag om een gelijkwaardige auto te kopen.

Dure auto gekocht?
Heb je onlangs een dure auto gekocht? Let dan goed op de voorwaarden van de verzekering. Veel verzekeraars hanteren een maximumbedrag bij de nieuwwaarderegeling. Hierdoor is de vergoeding vanuit de verzekeraar mogelijk niet voldoende om dezelfde auto te kopen na diefstal.

De nieuwwaarderegeling geeft de nodige zekerheid als je net een nieuwe auto hebt gekocht. Let er goed op of deze voor één jaar geldt en of je dit eventueel kunt verlengen. Check daarnaast ook hoe het bijvoorbeeld zit met gestolen accessoires. Hulp nodig bij het afsluiten van een passende verzekering? Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie