Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek verhogen? Houd hier rekening mee

Heb je meer financiële ruimte nodig? Naast het afsluiten van een lening, kun je mogelijk ook jouw hypotheek verhogen. Het voordeel is dat de rente doorgaans lager ligt. Ook is de aflostermijn langer, wat positief is voor je maandlasten. Voor het verhogen van je hypotheek moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Met het verhogen van je hypotheek creëer je financiële ruimte door overwaarde op je woning op te nemen. Je bent doorgaans niet verplicht om het geld dat vrij komt uitsluitend te gebruiken voor de eigen woning. Je kunt er ook een auto mee kopen, al kan dit fiscaal minder aantrekkelijk zijn. Je hebt twee opties voor het verhogen van je hypotheek, te weten de onderhandse verhoging en het nemen van een tweede hypotheek.

Je hypotheek onderhands verhogen
Door je hypotheek onderhands te verhogen, hoef je niet langs de notaris. Dit scheelt notariskosten. Je kunt alleen gebruik maken van een onderhandse verhoging als de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger is dan je huidige hypotheek. Dit doet zich voor als je al het nodige hebt afgelost op je hypotheek of wanneer je bij het kopen van de woning bewust de hypotheek voor een hoger bedrag hebt ingeschreven.

Tweede hypotheek voor het verhogen van je hypotheek
Heb jij je hypotheek niet hoger ingeschreven of heb je nog niet voldoende afgelost? Dan kun je je hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Je sluit een extra hypotheek af met je woning als onderpand. Het afsluiten van een tweede hypotheek kan meestal alleen bij je huidige hypotheekverstrekker.

Voorwaarden voor het verhogen van je hypotheek
Hoe je de hypotheek ook verhoogt, er zijn altijd voorwaarden aan verbonden. Denk hierbij aan het volgende:

  • Je hebt voldoende inkomen om de hogere maandlasten te dragen. Aan de hand van een inkomenstoets bepaalt de geldverstrekker hoeveel je maximaal kunt lenen.
  • Je leent niet meer dan 100% van de woningwaarde. Gebruik je de verhoging voor energiebesparende maatregelen? In die situatie kun je mogelijk tot 106% van de woningwaarde lenen.
  • Je moet de woning laten taxeren. Aan de hand van de taxatie kan de geldverstrekker bepalen wat de waarde van de woning is en dus hoeveel je maximaal kunt lenen.
  • Er is sprake van overwaarde op je woning. Dit is het geval als je hebt afgelost op de hypotheek en/of als de woning meer waard is geworden.

Let op: bij het bepalen van je maximale lening wordt uitgegaan van het laagste bedrag tussen je inkomen en de woningwaarde. Kun jij maximaal € 350.000 lenen, maar is je woning € 340.000 waard? Dan wordt uitgegaan van de € 340.000 euro. Dit geldt ook vice versa.

Kosten verhogen hypotheek
Het verhogen van je hypotheek is niet gratis. Zo betaal je over het algemeen afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek en is het inwinnen van financieel advies aan te raden. Dit is vaak mogelijk vanaf € 1.000, afhankelijk van je situatie. Daarnaast moet je woning opnieuw getaxeerd worden (circa € 500). Sluit je een tweede hypotheek af? Dan moet je ook langs de notaris. De kosten hiervoor variëren van € 700 - € 1.000. De kosten voor het verhogen van je hypotheek zijn doorgaans wel aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Je hypotheek verhogen is vooral interessant als je een relatief groot bedrag wilt lenen. Anders weegt de lagere rente niet op tegen de extra kosten. Wil je een kleiner bedrag lenen? Dan is mogelijk een consumptief krediet een geschikter alternatief. Benieuwd hoe jij extra financiële ruimte kunt creëren? Wij zoeken dit graag voor je uit. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie