Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woningprijs daalt zoals verwacht verder

In april is de gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen verder gedaald. Dalende huizenprijzen kunnen in sommige gevallen problemen opleveren. Maar door aangepaste regelgeving en de in de afgelopen jaren is de kans klein dat woningen snel onder water komen te staan. 

In vergelijking met april vorig jaar daalde de prijs van bestaande koopwoningen 4,4 procent. Deze daling is sterker dan in maart. In die maand daalde de woningprijs op jaarbasis 2,3 procent. Een gemiddelde woning kostte in april gemiddeld € 401.374. Dit is alsnog ruim 87 procent hoger dan de gemiddelde huizenprijs in het dal in juni 2013. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder woningen verkocht
In april zijn er 12.816 bestaande woningen verkocht. Dat is bijna 20 procent minder dan vorig jaar in dezelfde maand. Ook als er naar de eerste vier maanden van dit jaar wordt gekeken, zijn er minder woningen (-11%) verkocht dan in dezelfde periode van 2022.

Goedkopere woningen niet direct betaalbaarder
Al sinds augustus dalen de woningprijzen. Toch zijn woningen niet direct betaalbaarder geworden. In die periode steeg namelijk de hypotheekrente ongekend snel. De stijging van de rente is mede de oorzaak van de daling van de woningprijzen. Met een hogere rente kun je immers minder lenen voor een hypotheek. Het goede nieuws is wel dat de meeste werkenden sinds begin van het jaar fors meer verdienen. Het toegenomen inkomen is positief voor de maximaal mogelijke hypotheek.

Verdere daling huizenprijzen verwacht
Veel economen verwachten dat de woningprijzen verder dalen in de komende tijd. Dalende huizenprijzen kunnen problemen opleveren. Bijvoorbeeld als je jouw woning wilt verkopen en de openstaande hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Bij verkoop blijf je in die situatie met een restschuld zitten, wat ook wel ‘onder water staan’ genoemd wordt. Zolang je je woning niet verkoopt, is er nog geen probleem. De laatste jaren zijn de woningprijzen zo hard gestegen dat de meeste huiseigenaren een forse buffer hebben.

Strengere regelgeving helpt tegen onder water staan
Door strengere regelgeving is de kans kleiner dat woningen onder water komen te staan. Wat dat betreft is het niet vergelijkbaar met de kredietcrisis rond 2010. Sinds 2013 kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dit voorkomt dat je woning direct bij aankoop al onder water staat. Daarnaast ben je sinds 2013 bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek verplicht om af te lossen. Hierdoor daalt de schuld en daarmee ook het risico.

Benieuwd hoe jij ervoor staat met je hypotheek? We zoeken dit graag voor je uit. Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie