Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je reisverzekering bij een negatief reisadvies

Onrust in de wereld is helaas van alle tijden. Het kan veroorzaakt worden door dreigende situaties, epidemieën of natuurrampen. Het Ministerie van Buitenlandse zaken kan in die situatie een negatief reisadvies afgegeven voor een land. Wat als jij nu net op het punt stond naar dat gebied af te reizen? Goed om te weten met vakantieperiode voor de deur.

Om te beginnen: de reisadviezen van het ministerie zijn niet-bindend. Reizigers en reisorganisaties hoeven daarom dit advies niet per se op te volgen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger en van de desbetreffende touroperator om een reis al dan niet te laten doorgaan.

Annuleringsverzekering biedt geen uitkomst
Besluit jij je reis niet door te laten gaan, dan verwacht je misschien de kosten te kunnen verhalen op je annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt echter niet altijd dekking wanneer jij je reis annuleert vanwege een negatief reisadvies of wanneer jij je zorgen maakt vanwege onrust in een land.

Calamiteiten in het land van bestemming zijn altijd uitgesloten op je verzekeringspolis en vallen onder molest. Molest is een verzamelnaam voor gewapende conflicten, burgeroorlog, opstanden, binnenlandse onlusten, oproer en muiterij. Soms kun je wel aanvullend een calamiteitendekking afsluiten.

Calamiteitenfonds noodzaak voor annulering
Pas wanneer het Calamiteitenfonds een zogenaamde dekkingsbeperking uitroept voor het land, kun jij de reissom bij annulering terug krijgen. De reisorganisatie waarbij je je vakantie geboekt hebt, moet wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds.

In de praktijk probeert je reisorganisatie vaak de reis om te boeken in plaats van te annuleren. Je bent niet verplicht hier op in te gaan. Ga je niet akkoord met de omboeking die de reisorganisatie voorstelt? Dan annuleert de reisorganisatie je boeking en krijg je de reeds betaalde kosten gewoon vergoed.

Wat als ik al in het land ben?
Ben jij al in het desbetreffende land als het negatief reisadvies wordt afgekondigd en wil je zo snel mogelijk naar huis toe? Als je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, kun je de extra kosten die je hiervoor maakt terugkrijgen tot het in Nederland geldende marktconforme tarief.

Geboekt zonder tussenkomst van reisorganisatie
Heb jij zelfstandig een vlucht geboekt en los een hotel geregeld, dan kom je vaak niet in aanmerking voor een uitkering via het Calamiteitenfonds. De annuleringsdekking vervalt in dat geval.

Geen negatief reisadvies, wel onrust?
Is de situatie op jouw vakantiebestemming op dit moment onrustig en wil je daarom liever niet gaan? Pas bij een dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds kun je je reis annuleren met volledige teruggave van het boekingsbedrag. Een dergelijke dekkingsbeperking wordt vaak pas uitgeroepen nadat het Ministerie van Buitenlandse zaken een negatief reisadvies voor het gebied heeft gegeven.

Het enige wat je in een dergelijke situatie kunt doen, is contact opnemen met je reisorganisatie en jouw gevoel over de situatie uitleggen. Is de situatie echt onrustig, wellicht zijn ze welwillend, en boeken zij je vakantie voor je om. Mogelijk zijn hier wel kosten aan verbonden.

Een negatief reisadvies wordt niet voor niets afgegeven: het is verstandig om in zo’n situatie niet naar het desbetreffende land af te reizen. Doe je dit toch, dan biedt je reisverzekering verzekering geen of beperkte dekking voor schade die het gevolg is van de onveilige situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie