Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Energielabel belangrijker voor woningwaarde. Tijd voor verduurzaming?

Het effect van een verbeterd energielabel is groter dan ooit. Gemiddeld is een woning met een verbeterd energielabel 7,2% meer waard dan met het oude label. Vooral als je verschillende treden omhoog gaat, stijgt de woningwaarde fors. Het verduurzamen van je woning is vaak wel een grote investering. Zo kun jij de verduurzaming financieren.

Sinds eind 2021 speelt het energielabel een steeds grotere rol bij de verkoopprijs van een woning. De energieprijzen rezen sindsdien de pan uit, waardoor een duurzame woning voor meer mensen belangrijk werd. In de laatste twee kwartalen nam deze trend verder toe, blijkt uit onderzoek van Brainbay.

Waardevermeerdering bij verbetering energielabel
De waardevermeerdering van een woning neemt sterker toe wanneer het energielabel met grotere sprongen wordt verbeterd. Zo is de waardevermeerdering gemiddeld 10,4% als het label van D naar A+ gaat. Ook levert een duurzamere woning meer op naarmate deze een ouder bouwjaar heeft. Verder bestaan grote verschillen tussen provincies. Zo is een woning in Groningen die van label C naar A gaat gemiddeld 8,7% meer waard, terwijl dat in Utrecht maar 3,5% is.

Verduurzaming van woning financieren
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er gemiddeld € 24.000 per woning nodig om op energielabel B uit te komen. Een flinke investering die niet iedereen wil of kan doen met spaargeld. Dit zijn enkele opties om het verduurzamen van je woning te financieren:

 • Tweede hypotheek afsluiten
  Heb je overwaarde op je woning? Mogelijk kun je een tweede hypotheek afsluiten om je woning te verduurzamen. Ook als je geen overwaarde hebt, zijn er vaak opties. Zo kun je voor verduurzaming maximaal 106% van de woningwaarde lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Houd wel rekening met relatief hogere afsluitkosten van een tweede hypotheek. Bij sommige geldverstrekkers kun je rentekorting krijgen als je jouw woning verduurzaamt.

  Mogelijk kun je maximaal € 9.000 extra lenen als je duurzame maatregelen treft, zoals dakisolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Voorwaarde is dat je toetsinkomen (het bruto jaarinkomen van jou en je eventuele partner) minimaal € 33.000 is.

 • Persoonlijke lening
  In sommige gevallen kan het interessant zijn om voor het verduurzamen een persoonlijke lening af te sluiten. De rente van een persoonlijke lening ligt meestal hoger dan van een hypothecaire lening, maar de afsluitkosten zijn vaak lager.

 • Duurzame leningen
  De overheid stimuleert het verduurzamen van de woning met subsidies voor specifieke maatregelen. Zo kun je een deel van de investering in een warmtepomp of isolatie terugkrijgen. Daarnaast biedt de overheid leningen aan. Zo heb je de Energiebespaarlening (via het Nationaal Warmtefonds) waarmee je tegen aantrekkelijke voorwaarden en rentes het verduurzamen van je woning kunt financieren.

  Ook op lokaal niveau zijn hier initiatieven voor, zoals de Duurzaamheidslening (via de SVn). De details van de lening en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Daarnaast biedt niet elke gemeente een Duurzaamheidslening aan.

  Door het verduurzamen van je woning wordt deze meer waard. De gemiddelde investering is echter fors. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch actie kunt ondernemen. Benieuwd welke vorm van financiering bij jouw past? We zoeken dit graag voor je uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie