Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Onbetaald bestuurder? Je kunt nog steeds persoonlijk aansprakelijk zijn

Het vervullen van een bestuursfunctie brengt risico met zich mee. Zo kan je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor het voeren van een slecht beleid. In het ergste geval kan dit zelfs tot een persoonlijk faillissement leiden. Jezelf indekken tegen bestuurdersaansprakelijkheid kan contractueel of met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Zodra je een organisatie gaat besturen, loop je een risico. Het doel of de functie van de organisatie maakt niet uit. Voor de wet is een bestuurder een bestuurder. Of je nu aan het roer staat van een bv, een nv, een vereniging of stichting. Je kunt altijd persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor je handelen.

Interne of externe aansprakelijkheid?
Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen interne en externe aansprakelijkheid. Wat is het verschil? Interne aansprakelijkheid houdt in dat je aansprakelijk gesteld wordt door jouw eigen organisatie. Externe aansprakelijkheid is er als je verantwoordelijk gehouden wordt voor de schade van derden.

Die aansprakelijkheid geldt overigens niet alleen voor bestuurders, maar ook voor toezichthouders van bv's en commissarissen.

Rechtszaak buiten je schuld om
Als bekwaam bestuurder kun je jezelf afvragen hoe groot de kans is dat je van wanbeleid of onzorgvuldig handelen beticht wordt. Je hoeft echter geen slecht beleid te hebben gevoerd, om aansprakelijk te worden gesteld. Je zult jezelf in een rechtszaak moeten verdedigen. Daar zijn kosten aan verbonden. Met een bestuurderaansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten vergoed en ook de kosten voor de verdediging zelf. 

Risico's vermijden
Als je bestuurder wordt bij een organisatie, dan kun je laten vastleggen dat je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Als je in dienst bent van een bedrijf kan dit in het arbeidscontract. Ga je onbetaald bijvoorbeeld een sportclub besturen? Leg het in die situatie vast in de statuten.

Aansprakelijkheid blijft relevant
Afzien van aansprakelijkheid in een arbeidscontract of in de statuten houdt niet altijd stand. Bijvoorbeeld als de organisatie failliet gaat, kan het handelen van het bestuur onderwerp van discussie worden. In die gevallen is het nog steeds verstandig om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Het is mogelijk om met één polis het hele bestuur van een organisatie te verzekeren. De kosten hangen af van verschillende factoren. Logischerwijs is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van een multinational duurder dan de polis van een Vereniging van Eigenaren.

Vervul je een bestuursfunctie en wil je weten of je risico loopt en zo ja welke, neem dan contact met ons op. Wij geven op basis van jouw organisatie aan welke risico's er zijn en wat het kost als je deze zou afdekken. Laat voor meer informatie je gegevens achter, dan nemen we snel contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie