Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zonnepanelen op je dak? Let op deze punten

Eind december 2022 telde Nederland 2 miljoen woning met zonnepanelen. Bij 35 procent van alle koopwoningen wordt op deze manier stroom opgewekt. Sociale huurwoningen blijven steken op 16 procent. Heb jij al zonnepanelen of overweeg je ze aan te schaffen? Let op deze aandachtspunten. 

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen. Voor 2023 kon je de betaalde btw over de aanschaf terugvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 januari is dit niet meer nodig omdat je helemaal geen btw meer hoeft te betalen voor zonnepanelen die je op of bij jouw woning plaatst. Dat scheelt toch 21 procent bij aankoop.

Btw op zonnepanelen geschrapt
Het schrappen van de btw maakt zonnepanelen extra interessant. Goed om te weten: 0 procent btw geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, vallen niet onder deze regeling.

De overheid biedt nog meer regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een Energiebespaarlening aanvragen. Je kunt daarbij geld lenen voor verduurzamende maatregelen, tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende regelingen voor verduurzaming van je woning.

Extreme weersomstandigheden
Besluit je om zonnepanelen te laten installeren? Kijk dan ook even naar de verzekering. Er kan altijd iets gebeuren met je panelen. Denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden als hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen. De kans is relatief groot dat je zonnepanelen een keer beschadigd raken, ze liggen immers gemiddeld 25 jaar op je dak. De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen.

Verzekeren tegen brand en diefstal
Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Brand in of onder de panelen is vaak te voorkomen door de zonnepanelen te laten installeren door een erkend bedrijf. Soms kunnen verzekeraars hier voorwaarden aan verbinden.

Dekking kan per verzekeraar verschillen
Verzekeraars gaan verschillend om met het dekken van schade aan of door zonnepanelen. Schade is helaas niet altijd gedekt. Laat je daarom altijd goed adviseren over je verzekering. Heb je een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan is dit niet altijd het geval

Je zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Heb je een huurhuis? Kijk of je de zonnepanelen kunt verzekeren op de inboedelverzekering.

Wat past bij jou?
Het is belangrijk om het altijd aan ons door te geven als je zonnepanelen op of bij je woning gaat plaatsen. Wij kijken dan welke dekking voor jou van toepassing is. Daarnaast controleren we ook of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.

Heb je vragen of wil je advies over jouw (woon)verzekeringen? Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via het onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie