Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zo wapen je jouw onderneming tegen cybercrime

Er gaat bijna geen week voorbij of je leest over bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit. Soms leggen de cyberaanvallen een compleet bedrijf plat. Het stelen van klantgegevens is een ander risico. Jouw onderneming kan ook het doelwit worden van een cyberaanval. Zorg ervoor dat je geen gemakkelijk doelwit bent. 

Cybercrime is een misdaadvorm waarbij ingebroken wordt op een computer, telefoon of netwerk. Cybercrime komt voor in verschillende vormen. Dit zijn de vier meest voorkomende:

 • Virussen en malware
  Een virus of malware is gemaakt om gegevens op je computer te beschadigen, te verwijderen of informatie te verzamelen.
 • Phishing
  Door middel van een valse mail of link wordt je pincode of wachtwoord afhandig gemaakt.
 • Ransomware
  Ransomware is een vorm van malware waarbij losgeld wordt geëist om de computers of machines weer naar behoren te laten werken.
 • DDoS-aanval
  Een dergelijke aanval kan je website langzaam of onbereikbaar maken. Hierdoor Hebben jij en mogelijk je klanten geen toegang meer tot je systemen.


Wat kun je doen ter preventie?
Cybercrime kan grote impact hebben op jouw onderneming. Zo kun je reputatieschade oplopen, kunnen werkzaamheden stil komen te liggen of worden er klantgegevens gelekt. Met alleen beveiligingssoftware ben je er nog niet. Onderneem actie met de volgende maatregelen:

 • Gebruik sterke wachtwoorden met twee-staps-verificatie
  Met unieke wachtwoorden voorkom je dat criminelen met één wachtwoord overal bij kunnen. Met twee-staps-verificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe. Je hebt dan om in te loggen een aanvullende code nodig die je per e-mail, sms of via een app ontvangt.
 • Houd software up-to-date
  Updates repareren dikwijls zwakke plekken in oude software. Neem dus de tijd om updates te installeren en alles actueel te houden.
 • Versleutel vertrouwelijke bestanden
  Klantbestanden of andere vertrouwelijke bestanden kun je versleutelen. Je kunt de gegevens vervolgens alleen inzien als je het wachtwoord weet.
 • Beveilig je Wifi-netwerk
  Zonder beveiligd Wifi-netwerk kunnen criminelen eenvoudiger toegang krijgen tot jouw systemen en ligt de weg naar persoonlijke data open.

Medewerkers belangrijke schakel in beveiliging
Medewerkers zijn een cruciale factor bij cyberveiligheid. Als zij laks zijn met het beheer van wachtwoorden of cybercrime niet kunnen herkennen, kunnen ze de zwakste schakel zijn. Maak je werknemers dus bewust van de gevolgen van cybercrime en geef handvatten voor veilig digitaal werken. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Zo kun je naast BHV’ers ook DHV’ers (Digitale hulpverleners) aanstellen. Zij kunnen collega's helpen en het aanspreekpunt zijn rond veiligheidsvraagstukken.

Wat dekt een cyberverzekering?
Zelfs als je de beveiliging goed op orde hebt, kan je nog de dupe worden van cybercriminaliteit. Een cyberverzekering biedt doorgaans hulp bij het beveiligen van je online werkzaamheden. Daarnaast dekt deze ook schades als:

 • Kosten voor een expert die het cyberincident onderzoekt.
 • Kosten voor het beperken of herstellen van schades (bijvoorbeeld reputatieschade, of regelen dat de systemen weer werken).
 • Diefstal van geld dat online gestolen is.
 • Boetes na overtreden van de privacywetgeving.
 • Bedrijfsschade als gevolg van het niet of slecht beschikbaar zijn van bedrijfssystemen.

De voorwaarden verschillen per verzekeraar, evenals de premies. Zo zijn bedrijfsschades niet standaard bij elke verzekeraar gedekt. De premie is vooral afhankelijk van het verzekerde bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd na schade.

Cybercrime komt steeds vaker voor en de gevolgen worden vaak onderschat. Zorg ervoor dat jouw bedrijf niet in gevaar komt. Dit kan zowel met preventieve maatregelen als een goede cyberverzekering. Wil je weten wat deze verzekering precies dekt en wat de kosten zijn voor jouw onderneming? Vul voor vrijblijvend contact het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie