Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat is het nut van een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Hoe zorgvuldig je ook te werk gaat, het kan altijd gebeuren dat je in een juridisch conflict raakt. De gevolgen van een zakelijk meningsverschil zijn vaak groot. Zowel financieel als mentaal. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden. 

Het oplossen van zakelijke conflicten is vaak ingewikkeld. Stel dat bijvoorbeeld een klant weigert na meerdere herinneringen een forse rekening te betalen, welke stappen kun je dan (wettelijk) ondernemen? Wat zijn je rechten en/of plichten bij een arbeidsconflict? Bij het oplossen van dit soort problemen is kennis van wet en recht nodig. Mogelijk niet jouw expertise als ondernemer.

Wat is het voordeel van een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering dekt de financiële risico’s bij conflicten. Een rechtszaak kost vaak veel geld, denk alleen al aan de proces- en gerechtskosten. De prijs loopt verder op als je een advocaat nodig hebt. Het uurtarief van een advocaat ligt gemiddeld tussen de € 200 en € 300 per uur.

Een rechtsbijstandverzekering biedt naast het financiële aspect ook andere voordelen. Zo kun je in een vroeg stadium al juridisch advies krijgen. Dit kan een gang naar de rechtbank voorkomen. Daarnaast werken bij de verzekeringsmaatschappij vaak juristen die namens jou kunnen onderhandelen, bezwaar kunnen maken of de gang naar de rechter kunnen maken. Dit scheelt tijd en geld.

Aanvullende modules rechtsbijstandverzekering
De ene onderneming is de andere niet. Die variatie zie je ook terug bij de dekking van de rechtsbijstandverzekering. Veel verzekeraars bieden aanvullende modules op de rechtsbijstandverzekering aan. Zo kun je de verzekering afstemmen op jouw bedrijfssituatie. Denk hierbij aan hulp bij arbeidsrecht, geschillen met de overheid of incassobijstand.

Zorg ervoor dat de rechtsbijstand die je krijgt relevant is in jouw situatie. Anders betaal je mogelijk premie voor zaken die je niet nodig hebt. Het is hoe dan ook goed om met regelmaat te kijken of je rechtsbijstandverzekering nog bij je past of goedkoper kan.

Dit valt niet onder de dekking van de rechtsbijstandverzekering
Net als bij elke andere verzekering zijn er ook uitsluitingen. Dit zijn enkele veel voorkomende uitsluitingen bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering:

  • Problemen met belastingzaken.
  • Als blijkt dat je opzettelijk een conflict hebt veroorzaakt. Of als je redelijkerwijs kon weten dat het een conflict zou kunnen uitlokken.
  • Bij fraude.
  • Conflicten die ontstaan na overname of fusie.
  • (Verkeers)overtredingen.
  • Faillissementen.
  • Conflicten tussen vennoten.
  • Problemen bij kredietverleningen of subsidies.
  • Geschillen over merknamen, handelsnaamrechten, auteursrechten, octrooirechten.

Wachttijd bij afsluiten rechtsbijstandverzekering
Geschillen of conflicten die al spelen bij het afsluiten van de verzekering, vallen doorgaans altijd buiten de dekking. Daarnaast hanteren verschillende rechtsbijstandverzekeraars een wachttijd. Gemiddeld is dit drie maanden. Als er een conflict of geschil ontstaat in die periode, valt deze niet onder de dekking. Hier zijn uitzonderingen op. Zo kun je soms wel juridisch advies krijgen bij kleinere geschillen. Check dus goed wat wel en niet onder de wachttijd valt.

Zijn je werkzaamheden of is jouw bedrijf veranderd en heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering? Vergeet niet te checken of de dekking hiervan nog aansluit. Uiteraard kunnen wij jouw zakelijke verzekeringen checken op relevantie en kosten. Via het onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie