Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Scope 12-keuring verplicht bij 50+ zonnepanelen op bedrijfspand

Sinds dit jaar moet een kantoorpand vanaf 100 m² minimaal energielabel C hebben. Het plaatsen van zonnepanelen is een goede manier om het energielabel naar beneden te brengen. Heb jij meer dan 50 zonnepanelen op je dak van je bedrijfspand? Mogelijk is een Scope 12-keuring verplicht voor de geldigheid van je gebouwenverzekering.

Het risico op brand neemt toe als je zonnepanelen laat plaatsen op je bedrijfspand. Zeker als deze zonnepanelen niet degelijk geïnstalleerd zijn. Om de kans op brand door zonnestroominstallaties te verkleinen, is er sinds april 2020 is er een speciale keuring in het leven geroepen. De zogenaamde Scope 12-keuring. Steeds meer verzekeraars stellen deze bij 50 of meer zonnepanelen verplicht voor de gebouwenverzekering.

Wat is een scope 12-keuring?
De SCIOS Scope 12-keuring is een elektrische inspectie van je gehele zonnestroominstallatie. Het gaat dus om een keuring vanaf de meterkast tot aan de zonnepanelen zelf. Een inspecteur kijkt naar de brandrisico’s en de elektrische veiligheid. Vaak wordt ook gecontroleerd of de zonnepanelen niet te zwaar zijn voor het dak en ze tegen een stevige windvlaag kunnen. Een Scope 12-keuring moet worden gedaan door een SCIOS gecertificeerd bedrijf. Let op: een Scope 12-keuring richt zich niet op de efficiëntie van de zonnepanelen maar alleen op de veiligheid.

Periodieke keuring
De eerste keuring start met de Eerste of Bijzondere Inspectie (EBI). Daarbij wordt gekeken naar de installatie en de veiligheidsaspecten. Vervolgens wordt er een basisverslag gemaakt met daarin de normen en instellingen die horen bij de betreffende installatie. Ook wordt er vastgesteld hoe vaak de installatie gekeurd moet worden. Meestal is dit om de vijf jaar. Komt de installatie niet door de keuring? Dan heb je doorgaans 3 maanden om dit te verhelpen. Na herstel kun je bij jouw verzekeraar een herstelverklaring aanleveren.

Is de Scope 12-keuring verplicht?
Voor de wet is een Scope 12-keuring niet verplicht. Toch is dit bij de meeste gebouwenverzekering wel het geval bij 50 of meer zonnepanelen. Hiermee willen verzekeraars de risico’s op brand verkleinen. Heb jij geen keuring laten doen en ontstaat er brand door je zonnestroominstallatie? Dan heb je mogelijk geen recht op (volledige) dekking van de schade. Ook bij (vee)stallen is een Scope 12-keuring vaak verplicht.

Voor kleinere installaties is een Scope 12-keuring meestal niet verplicht voor je gebouwenverzekering. Toch kan het wel handig zijn om deze, of een andere keuring met focus op veiligheid, uit te laten voeren. Jij hebt als verzekerde namelijk ook een zorgplicht. Met een Scope 12-keuring weet je zeker dat je hieraan voldaan hebt.

Verschillende verzekeraars hebben sinds begin dit jaar de Scope 12-keuring verplicht gesteld. Benieuwd of jouw gebouwenverzekeraar dit ook heeft gedaan? We zoeken dit graag voor je uit. Ben je benieuwd of de gebouwenverzekering nog wel past bij jouw situatie? Ook daarvoor kun je uiteraard via het onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie