Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Beperk de risico's van koolmonoxide in huis

Koolmonoxide ruik en zie je niet. Ongemerkt kan je in huis te maken krijgen met dit gevaarlijke gassoort. De gevolgen kunnen groot zijn. Los van hoofdpijn en duizeligheid kan het zelfs overlijden tot gevolg hebben. Gelukkig kun je de risico's op een koolmonoxidevergiftiging vrij eenvoudig beperken. 

Gewone rook is ook schadelijk. Het enige voordeel is dat je het wel ziet. Koolmonoxide kan al fatale gevolgen hebben voordat je in de gaten hebt wat er aan de hand is. Bij hoofdpijn en duizeligheid denk je vaak niet direct aan gevaarlijk gas. Zeker met de huidige aandacht voor goede isolatie is het goed om stil te staan bij de risico's.  

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen
Met de onderstaande maatregelen voorkom je problemen met koolmonoxide.

  • Laat je cv-ketel jaarlijks onderhouden. Mocht er iets mis zijn, dan is de monteur er snel bij. Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om de controle uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf.
  • Ventileer je woning. Met de huidige gasprijzen kan het verleidelijk zijn om je woning zo goed mogelijk af te sluiten en de warmte binnen te houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo raak je niet alleen koolmonoxide, maar ook andere schadelijke stoffen kwijt die zich in je woning verzamelen.
  • Hang een koolmonoxidemelder op. Zo krijg je een seintje wanneer de hoeveelheid koolmonoxide in je woning boven een bepaald niveau komt.

Koolmonoxidemelders redden levens. In tegenstelling tot rookmelders zijn ze nog niet verplicht. Overweeg toch om ze op te hangen, zeker in de ruimte waar je de cv-ketel of andere warmtebron hangt.

De beste plek voor een koolmonoxidemelder 
In de ruimte waar de warmtebron hangt, kun je kiezen voor een gecombineerde melder (rook en koolmonoxide). Deze bevestig je aan het plafond. In de kamer met een cv-installatie of ander verbrandingstoestel is de lucht vaak warmer. De warme lucht neemt de koolmonoxide mee naar boven in de ruimte. Ook rook stijgt op. Dit maakt het plafond in deze ruimte de meest ideale plek voor de melder.

In andere ruimten is het verstandiger om te kiezen voor twee losse melders, een aparte rookmelder en een koolmonoxidemelder. De rookmelder hang je aan het plafond omdat rook opstijgt. De koolmonoxidemelder hang je op ademhoogte, wat vaak de zit- of stahoogte is. Vergeet niet om periodiek te controleren of de melders nog werken en de batterijen het nog doen. Daarnaast is het raadzaam om de koolmonoxidemelder om de vijf tot tien jaar te vervangen, afhankelijk van het model dat je hebt gekocht.

Rookmelders verplicht
Over melders in je huis gesproken: heb je al op elke verdieping een rookmelder hangen? Dat is sinds 1 juli 2022 verplicht in alle woningen. Rookmelders redden honderden levens per jaar. Als je slaapt, werkt je reuk namelijk niet, daarom word je vaak niet wakker van rookontwikkeling in je woning. Een rookmelder zorgt er dan voor dat je toch op tijd de woning kunt verlaten bij brand.

Er zijn verschillende rookmelders die passend zijn bij verschillende typen woningen. Zo kun je kiezen voor een slimme melder die ook een signaal naar je telefoon stuurt bij brand. Ook kun je kiezen voor een systeem waarbij rookmelders aan elkaar zijn gekoppeld, dat is handig in een groot huis.

Mocht er toch schade ontstaan in of aan je woning, dan is je inboedel- en opstalverzekering van belang. Heb jij vragen over je huidige of een nieuwe verzekering? Neem dan contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie