Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Afschaffing oudedagsreserve en de gevolgen voor ondernemers

Op Prinsjesdag ging een streep door De Fiscale Oudedagsreserve regeling (FOR). Deze regeling stopt per 1 januari 2023. Hiermee vervalt de mogelijkheid voor ondernemer om fiscaal voordelig te sparen voor het pensioen, zonder het bedrag direct apart te zetten. Hoe kun je als ondernemer nu sparen voor je pensioen?

De FOR biedt de optie een deel van je winst van je bedrijf opzij zetten voor je pensioen, zonder dat je daar direct belasting over verschuldigd bent. Vervolgens kun je op een later moment het opgebouwde bedrag afstorten naar een lijfrenterekening. Als die rekening aan bepaalde voorwaarden voldoet, hoef je over het tegoed geen vermogensbelasting te betalen. Het afstorten op een lijfrenterekening is overigens niet verplicht. Als je de reserve gebruikt voor je bedrijf moet je er later alsnog winstbelasting over betalen.

Waarom wordt de oudedagsreserve afgeschaft?
Uit onderzoekt blijkt dat veel ondernemers de oudedagsreserve niet gebruiken voor hun pensioen. In de praktijk komt dit in principe neer op belastinguitstel. Dit is een potentiële valkuil voor ondernemers. De uitgestelde belasting moet vroeg of laat toch betaald worden, waar dan wel de financiële ruimte voor moet zijn. Zo niet blijf je met een schuld achter bij de fiscus.

Verdere opbouw oudedagsreserve niet meer mogelijk in 2023
Vanaf 2023 is de opbouw van de oudedagsreserve niet meer mogelijk. Over het belastingjaar 2022 kun je hier nog wel gebruik van maken. Je mag de opgebouwde FOR nog wel in je boekhouding laten en de afrekenmomenten blijven hetzelfde. Zo kun je fiscaal voordelig de reserve overzetten in een lijfrente. Een andere optie is het later afrekenen van de inkomsten, als je de AOW-leeftijd bereikt, je overlijdt, je stopt met je bedrijf of als je twee jaar achter elkaar niet meer voldoet aan het urencriterium.

Pensioen opbouwen vanaf 2023
Pensioen opbouwen is voor ondernemers in 2023 niet meer zo vrijblijvend én fiscaal aantrekkelijk als nu. Wel kun je zelf sparen en beleggen. Het voordeel is dat je ook dan de vrije hand hebt wat je doet met het opgebouwde vermogen, al krijg je mogelijk wel te maken met vermogensbelasting.

Je kunt ook kiezen voor het opbouwen van lijfrente. Kies je ervoor om de opgebouwde reserve af te storten? Dan gebruik je de reserve waarvoor die bedoeld is en behoud je het belastingvoordeel. Daarnaast is de premie die je betaalt voor de lijfrente aftrekbaar bij je inkomstenbelasting en valt het opgebouwde vermogen niet in box 3. Het geld wordt op een geblokkeerde rekening gestort en staat daarmee vast.

Meer jaarruimte om makkelijker pensioen op te bouwen
Met het benutten van je jaarruimte kun je jaarlijks een bedrag storten op je lijfrenterekening. Dit mag in 2023 maximaal € 15.137 zijn. Als het aan het kabinet ligt, volgt in 2023 een stevige verhoging naar € 30.608. Heb je afgelopen jaren geen gebruikt gemaakt van de jaarruimte? Dan kun je de reserveringsruimte gebruiken, ofwel de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte uit de afgelopen zeven jaar. Dit termijn wordt mogelijk verlengt naar tien jaar. Waarbij het maximale bedrag aan reserveringsruimte wordt verhoogd van € 8.065 naar € 38.000. Deze plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Heb jij een al een flinke oudedagsreserve bij elkaar gespaard en wil je weten wat jij hier het beste mee kunt doen. Of hoe je een riant pensioen kunt opbouwen? We zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie