Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoger pensioen in 2023: dit doen de grootste fondsen

De grootste pensioenfondsen van Nederland voeren in 2023 een forse verhoging van de pensioenen door. Het grootste fonds van Nederland, het ABP, verhoogt de pensioenen volgend jaar met 11,96 procent. Koploper is bpfBOUW, dat de lijst aanvoert met een plus van 14,5 procent. De verruiming is vooral te danken aan de sterk gestegen rente in de afgelopen tijd.

Bestuursvoorzitter van ABP, Harmen van Wijnen, is enthousiast over de geplande pensioenverhoging. “Het is fijn de pensioenen in 2023 volledig te kunnen verhogen. Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu alle prijzen zo gestegen zijn. Want bij een pensioen van € 1000 netto betekent dat toch zo'n € 120 in de maand erbij. 

Verhogingen bij grootste pensioenfondsen
Met bijna 1 miljoen verzekerden is, het vooral op ambtenaren gerichte APB, verreweg het grootste pensioenfonds van ons land. Het fonds voor de zorgsector, Zorg & Welzijn, volgt op de tweede plaats. Gepensioneerden bij dit fonds moeten volgend jaar genoegen nemen met een verhoging van 6 procent. Het overzicht van de vijf grootste fondsen is als volgt:

Pensioenfonds                      Verhoging in 2023                   Omvang pensioenfonds
ABP                                          11,96 %                                     975.000
Zorg & Welzijn                         6 %                                            552.000
bpfBOUW                                14,5 %                                       252.000
PMT                                          4,2 %                                         241.000
PME                                          6,2 %                                         170.000

Pensioenfondsen profiteren van gestegen rente
Dat pensioenfondsen na jaren de pensioenen weer kunnen verhogen, heeft vooral te maken met de sterk gestegen rente. Daarnaast zijn de regels waar fondsen zich aan moeten houden bij pensioenverhogingen tijdelijk versoepeld, in afwachting van het nieuwe pensioenstelsel. Hierdoor mogen de fondsen voor de toekomst rekening houden met hogere inkomsten. Voor het ABP geeft dit ruimte voor de eerste grote verhoging sinds 2010, los van een tussentijdse kleinere plus in juli. Hetzelfde patroon is te zien bij het merendeel van de overige fondsen.

Verhoging AOW
Naast de pensioenen stijgt ook de AOW. Deze uitkering neemt in 2023 ruim 10 procent toe. Deze verhoging is onderdeel van het koopkrachtpakket waarvan de contouren op Prinsjesdag bekend werden. Wel stijgt volgend jaar de leeftijd waarop je als werknemer voor het eerst een AOW-uitkering mag verwachten. Sinds 2013 wordt deze leeftijd stapsgewijs verhoogd. Per 1 januari 2023 gaat de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 10 maanden. Dit is drie maanden meer dan nu. Volgens de huidige planning wordt het eindstation in 2028 bereikt, met 67 jaar en drie maanden.

Een zwaluw maakt nog geen zomer
De verhogingen van pensioenfondsen zijn goed nieuws voor aangesloten deelnemers. Toch is niet in één keer alle pensioenpijn van de afgelopen jaren weggepoetst. In de afgelopen tien jaar zijn de pensioenen steeds verder uit de pas gelopen met de inflatie. Deze achterstand is niet in te halen met één of enkele verhogingen. Zeker niet nu de prijzen van producten en diensten hard zijn opgelopen in de afgelopen maanden.

Ben je benieuwd hoe jouw pensioen ervoor staat of wil je extra financiële ruimte opbouwen voor later? Onze deskundige adviseurs helpen je hier graag mee. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.


Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie