Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Alimentatie stijgt in 2023 bij wettelijke indexatie

Dat het leven elk jaar duurder wordt is zeker nu voor iedereen voelbaar. Door de inflatie stijgt ook de alimentatie die je ontvangt of moet betalen. De overheid bepaalt iedere november de exacte verhoging voor het volgende jaar. Houden jullie de wettelijke indexatie aan? Vergeet deze dan in januari niet te verhogen.

Jaarlijks stijgen de prijzen van de meeste producten en diensten. Wanneer je inkomen niet in hetzelfde tempo stijgt met deze inflatie, ga je er qua koopkracht op achteruit. Te ontvangen alimentatie is ook onderdeel van jouw inkomen. De overheid heeft voor 2023 een indexatie van 3,4% vastgesteld.

Zelf actie ondernemen voor hogere alimentatie
Wanneer je een woning huurt, ontvang je vanzelf een melding over bij een huurverhoging (indexatie). Bij alimentatie ligt dit anders. Jullie, als ex-partners, zijn zelf verantwoordelijk voor het achterhalen van het stijgingspercentage en het veranderen van het alimentatiebedrag. Ontvang jij alimentatie? Stel je ex-partner dan op de hoogte van indexering.

Echtscheidingsconvenant gaat voor
De indexering, vastgesteld door de overheid, geldt alleen als je de wettelijke bepaling rondom alimentatie volgt. Wijken jullie in het echtscheidingsconvenant hiervan af? In dat geval gelden die afspraken en hoef je dus geen rekening te houden met de standaard indexering. Uiteraard dien je je wel te houden aan de afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Vordering misgelopen alimentatie kan flink oplopen
Volgen jullie de wettelijke bepalingen rondom de alimentatie, dan is het verstandig om de jaarlijkse verhoging goed in de gaten te houden. Zeker als betaler van alimentatie is dit belangrijk. Misgelopen alimentatie kan tot vijf jaar teruggevorderd worden. Heb jij de afgelopen vijf jaar je alimentatie niet geïndexeerd? Jouw ex mag in die situatie € 1.004,52 van je vorderen.Je moet er zelf voor zorgen dat de alimentatie daadwerkelijk geïndexeerd wordt in 2023. Stel je ex-partner hiervan op de hoogte. Als ontvanger compenseer je hiermee inflatie, al lukt dat slechts deels met de huidige prijsstijgingen. Als betaler voorkom je een mogelijke rekening voor niet betaalde alimentatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie