Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek voor ondernemers lastig? Vaak goed mogelijk

Een ondernemer die zelf een hypotheek wil, moet daar wat meer moeite voor doen dan een werknemer. Een eenvoudig loonstrookje met je inkomen heb je immers niet. Betekent dat een hypotheek voor ondernemers moeilijker af te sluiten is? Zeker niet. Er zijn voldoende geldverstrekkers die prima mogelijkheden bieden.

Er zijn ook geldverstrekkers die niet met ondernemers werken, maar die laten we hier buiten beschouwing. Veel geldverstrekkers verlangen je drie laatste jaarrekeningen en nemen als inkomen het gemiddelde van de winst in die drie jaar. Dat gemiddelde mag dan niet hoger zijn dan je laatste jaarwinst. Is de laatste jaarwinst lager, dan geldt dat als uitgangspunt. Is er duidelijk sprake van een sterke groei in de afgelopen jaren? Sommige geldverstrekkers nemen die groei mee in hun weging, wat zorgt voor ruimere mogelijkheden.

De berekening van de maximale hypotheek is vervolgens vergelijkbaar met een hypotheek voor iemand in loondienst. De verhouding tussen je inkomen en de woonlasten zijn bepalend voor het bedrag dat je verantwoord kunt lenen.

Nog geen drie jaar onderweg?
Ben je pas afgelopen jaar begonnen met je onderneming en kun je nog geen drie jaarcijfers overhandigen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Bij veel geldverstrekkers kun je al vanaf een jaar of zelfs zes maanden terecht. Het toetsinkomen wordt vervolgens vastgesteld aan de hand van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap.

Voor prille ondernemers zijn niet alleen de cijfers van belang. Een goede onderbouwing draagt bij aan een succesvolle hypotheekaanvraag. Welke vooruitzichten zijn er bijvoorbeeld in de sector waarin het bedrijf actief is? Heeft de ondernemer daarnaast al aantoonbare ervaring en een relevant netwerk?

Tips voor een geslaagde hypotheekaanvraag
Zelf kun je zorgen voor een goede voorbereiding voordat de hypotheekaanvraag ingediend wordt. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Maak meerdere winstprognoses. Naast een neutrale prognose is het verstandig om ook varianten te maken van het meest optimistische scenario, en één in negatieve marktomstandigheden.
  • Verzamel documenten om je capaciteiten te bewijzen. Voorbeelden zijn diploma's, getuigschriften en je businessplan.
  • Lees je in over de wet- en regelgeving waar banken zich aan moeten houden. Met die kennis kun je anticiperen op de sterktes en zwaktes van je aanvraag.

Gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers
Een financieel adviseur met een zakelijke portefeuille weet de juiste wegen te bewandelen voor een geslaagde hypotheekaanvraag. Bovendien wordt het aanbod van meerdere geldverstrekkers met elkaar vergeleken. Zo ben je niet afhankelijk van de voorwaarden die één bank hanteert.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een hypotheek als ondernemer? Neem vrijblijvend contact op en we nemen samen je opties door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie