Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Helm wordt verplicht voor snorfietsers

Het niet hoeven dragen van een helm op de snorfiets is wel zo makkelijk. Je kunt even snel een boodschap doen, zonder dat je die zware helm mee hoeft te sjouwen. Vanaf 2023 komt hier verandering in met een helmplicht. Dit is vooral om jouw veiligheid te waarborgen. 

Vanaf 1 januari 2023 wordt het dragen van een helm verplicht op snorfietsen of bromscooters. Je herkent deze voertuigen aan het blauwe kenteken. De helm is ook verplicht voor bijrijders. Rijd je toch zonder helm, dan loop je het risico op een boete van € 100.

Waarom een helmplicht voor snorfietsers?
Hoewel het wel wordt aangeraden om een helm te dragen op een snorfiets, is dit nog nog niet verplicht. Het idee van de helmplicht komt bij artsen vandaan. Zij concludeerden al in 2018 dat er te veel mensen ernstig gewond raken in het verkeer omdat ze met de snorfiets, maar zonder helm, de weg op gingen. Het dragen van een helm zou ernstig hoofdletsel, soms met de dood als gevolg, kunnen voorkomen.

In Amsterdam is een helm al een tijdje verplicht voor bestuurders van een snorfiets of scooter met blauw kenteken. Hier bleek het dragen van een helm een positief effect te hebben op de veiligheid van snorfietsers, waarna besloten is om de helmplicht in het hele land door te voeren.

Gecertificeerde helm nodig
Wie denkt dat zijn wielrenhelm voldoende is, komt bedrogen uit. Op de snorfiets moet je een goedgekeurde brom/motorfietshelm of goedgekeurde speed-pedelec-helm dragen. Een goedgekeurde brom/motorfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin, met daarachter het cijfer 4.

Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van volgende markering: NTA 8776:2016. Hoewel een speed-pedelec-helm gedragen mag worden, raden artsen deze af. Kans op ernstige en blijvende hersenschade is met een dergelijke helm nog steeds relatief groot.

Snorfiets verzekeren en dekking bij helmplicht
Het dragen van een helm op een snorfiets doe je vooral voor je eigen veiligheid. Het zegt niets over het risico op een ongeluk. Met een WA-snorverzekering zijn de kosten van schade die je aan anderen toebrengt gedekt. De dekking van een WA+ en All-Risk verzekering is uitgebreider. Daarmee is bijvoorbeeld ook bepaalde schade aan je eigen snorfiets verzekerd.

Let er op dat de helmplicht ook gevolgen kan hebben voor je snorfietsverzekering. Rijd je schade en draag je vanaf 1 januari 2023 geen helm? Mogelijk verlies je het recht op dekking. Dit is nu al het geval bij bromfietsverzekeringen.

Schaf voor januari 2023 nog een goedgekeurde helm aan voor je snorfiets. Neem je regelmatig iemand achterop mee? Zorg ervoor dat de bijrijder ook een helm draagt. Ben je op zoek naar een passende snorfietsverzekering of andere verzekering? Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie