Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verlenging TVL en NOW: de details

Sinds 19 december is er weer sprake van een harde lockdown. Een nieuwe klap voor veel ondernemers die hier omzet door verliezen. Ter verzachting heeft het kabinet de steunpakketten verlengt. Zo is de Tegemoetkoming Vaste Lasten en de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid verlengt. Let wel op de voorwaarden, zodat je weet wat je kan verwachten van de steun.

Opening TLV voor kwartaal vier 2021
Wie kan een beroep doen op de TVL? Het gaat om ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 een omzetverlies hebben van ten minste 30% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, of eerste kwartaal van 2021. Van 20 december tot 28 januari kun je de TLV voor het vierde kwartaal aanvragen. Er is een wijziging aangevraagd bij de Europese Commissie, met als doel dat ook ondernemers die minstens 20% omzetverlies hebben aanspraak kunnen maken op de TVL. Dus mogelijk daalt de drempel en kan jij eerder in aanmerking komen voor overheidssteun.

Deadline vaststelling TVL tweede kwartaal verschuift
Heb je in het tweede kwartaal van dit jaar gebruik gemaakt van de TVL regeling? Dan kun je sinds 29 november een vaststellingsaanvraag indienen. Dit is mogelijk tot uiterlijk 8 maart 2022. Met deze vaststellingsaanvraag kan je het eventuele restant subsidie krijgen. Daarnaast voorkom je dat je het voorschot (80%) volledig terug moet betalen.

De NOW is terug van weggeweest
Voor de maand oktober kon je geen NOW aanvragen omdat dit een relatief goede maand is geweest. Vanaf 1 november 2021 tot en met 31 december 2021 geldt de NOW 7.0. Je kunt deze aanvragen tot en met 31 januari. De aanvraag gaat via het UWV. De voorwaarden van de NOW zijn grotendeel hetzelfde als in de voorgaande perioden. Dit zijn enkele (gewijzigde) kenmerken:

  • De omzetverlies is minimaal 20%. Dit verlies kan alleen berekend worden over de periode van november en december van 2021. Eerder kon je zelf een maand uitkiezen.
  • Maximale omzetverlies waarvoor je subsidie kunt ontvangen wordt verhoogd van 80 naar 90 procent.
  • Referentiemaand voor loonsom is september 2021. De loonsom wordt verhoogd met 40% om extra kosten te compenseren en wordt vermenigvuldigd met het percentage van het verwachte omzetverlies bij de aanvraag.

NOW 1.0 vaststelling voor 9 januari indienen
Wanneer je gebruik gemaakt hebt van NOW 1.0 (de periode van maart tot en met mei 2020), dan kun je tot uiterlijk 9 januari 2022 de vastellingsaanvraag indienen. Met de vaststellingsaanvraag wordt het eventuele restant bedrag van de subsidie vastgesteld. Ook voorkom je met het indienen dat je het ontvangen voorschot uit deze regeling terug moet betalen.

Heb jij afgelopen tijd gebruikt gemaakt van de overheidssteun? Vergeet dan niet voor zowel NOW als TVL de vaststellingsaanvraag in te dienen. Doe je dit niet, dan moet je de subsidie volledig terugbetalen. Er is ook een TVL voor het eerste kwartaal van 2022 in de maak en een NOW 8.0. De exacte inhoud van deze steunpakketten worden later bekend gemaakt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie